oraz do ciast jak poniżej.
Polecam ten przepis, połączenie dyni z owocami cytrusowymi daje idealny smak :)
Do ciasta wykorzystałam tortownicę 24 cm.
Składniki na biszkopt:
Zamiast biszkoptu można użyć biszkopcików.
- 2 jaja
- 1/3 szkl. mąki pełne ziarno
- 4 łyżki cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na dyniową masę sernikową:
- 1 kg sera naturalnego z wiaderk
- 100 g cukru pudru
- 400 g pure z dyni
- 1 duża pomarańcza + mała cytryna - otrzeć skórki i wycisnąć sok
- 200 ml śmietany kremówki - ubić
- 4 łyżki żelatyny - namoczyć w 5 łyżkach zimnej wody
Składniki na dyniową galaretkę:
- 100 g pure z dyni
- sok z jednej pomarańczy
- 1 galaretka winogronowa lub cytrynowa rozpuszczona w 1 szkl. wrzątku - lub zamiennie 3 łyżki żelatyny
Z podanych składników upiec biszkopt. Wystudzić.
Ser w temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem. Namoczoną żelatynę podgrzać do rozpuszczenia i wymieszać z pure dyniowym, sokami cytrusowymi i skórkami z owoców - użyłam blendera z końcówką typu "trzepaczka". Do masy serowej powoli wlewać mieszankę dyniowo-cytrusową ucierając całość na najniższych obrotach. Na koniec dodać ubita śmietanę - wymieszać. Wylać na biszkopt - oprócz obręczy tortownicy zabezpieczyłam całość pergaminem - przełożyć do lodówki by sernik stężał - 1-2 godziny.
Wystudzoną galaretkę delikatnie zmiksować za pomocą blendera z dyniowym pure oraz sokiem z pomarańczy. Pzełożyć w chłodne miejsce, a gdy zacznie tężeć wylać na masę sernikową. Schładzać w lodówce. Podawać z kawałkami cytrusów :) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz