Polecam ten przepis, wypróbujcie koniecznie:)
Zapraszam!
Do ciasta użyłam kwadratowej tortownicy o wymiarach 24x24.
Składniki podstawowy:
- herbatniki waniliowe i kakaowe
Składniki na pierwsza warstwę-krem:
- 1 i 1/4 szkl. mleka
- 1 budyń waniliowy-60g
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
- 1/2 kostki dobrego masła
- 1 żółtko
- 5 łyżek ajerkoniaku
- 50 g wiórków kokosowych
Składniki na drugą warstwę-malinowa pianka:
- 1 galaretka malinowa rozpuszczona w szklance wrzątku
- 2 szkl. śmietanki kremówki + łyżka cukru pudru
- 1,5 szklanki świeżych malin
Składniki na trzecia warstwę-bita śmietana:
- 2 szkl. śmietanki kremówki + 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki ajerkoniaku
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g płatków migdałowych
- maliny do dekoracji
Na dnie blaszki układamy herbatniki kakaowe.
Szklankę mleka z cukrem waniliowym zagotować, w 1/4 rozpuścić budyń, ugotować, przykryć folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia. Kolejno miękkie masło zmiksować, dodając przestygnięty budyń, ajerkoniak oraz żółtko - jego dodanie spowoduje bardzo jednolitą i gładką konsystencję kremu. Na koniec wmiksować wiórki kokosowe. Wyłożyć na kakaowe herbatniki, a na krem waniliowe herbatniki i umieścić w lodówce.
Śmietankę ubić z pudrem, dodawać tężejącą galaretkę i na koniec maliny - wymieszać za pomocą miksera na najniższych obrotach. Wyłożyć piankę, a na nią herbatniki kakaowe. Umieścić ponownie w lodówce.
2 szklanki śmietanki ubić z cukrem pudrem dodając ajerkoniaku - nie przerywając miksowania. Wyłożyć kolejną warstwę na nasze ciasto. Górę oprószyć wiórkami kokosowymi i płatkami migdałowymi. Schłodzić przed podaniem - ok. 2 godziny:) SMACZNEGO!!!
super ciasto
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco, aż szkoda zjeść :)
OdpowiedzUsuń