wtorek, 22 listopada 2022

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domowe. Serdecznie polecam.


Składniki na ciasto:

- 30 dag mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dag masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 3 duże żółtka
- 1 łyżka octu jabłkowego

Dodatkowo:

- marmolada lub gęste powidła śliwkowe
- cukier puder

Wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać do mąki, wlać ocet i zarobić ciasto kruche. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Następnie na stolnicy wałkować ciasto na grubość 2-3 mm i za pomocą kieliszka wykrawać niewielkie krążki. Foremki posmarować tłuszczem, wykładać ciastem - wgniatając je w foremkę i usuwając nadmiar z brzegów. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 10-12 min do zrumienienia! Gorące przekladać na talerzu wyłożony ręcznikiem papierowym. Po wystudzenie przełożyć marmoladą lub powidłami i opruszyć pudrem.

Cenna rada: Ciasteczka można ptzygotować wcześniej np przed świętami i zamrozić - po rozmrożeniu są nadal świeże 
i pachnące. SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...