Składniki na ciasto:
- 15 dkg margaryny
- 1/3 szkl. cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 6 żółtek
- 1 kopiasta szkl. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Beza migdałowa:
- 6 białek
- 1 szkl. cukru
- mała paczka płatków migdałowych
Dodatkowo:
- 500 g mrożonych malin
- 2 galaretki malinowe (po 75g)
- 400 ml śmietany kremówki
- śmietan fix (13g)
- 2 łyżki cukru pudru
Ciasto: Piekłam na tortownicy o średnicy 24 cm. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym, dodawać po jednym żółtku ciągle miksując tak by powstała puszysta masa. Dodać mąkę przesiana z dodatkiem proszku do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części, jedną wyłożyć na przygotowaną tortownicę, drugą zostawić w chłodnym miejscu.
Beza: 3 białka utrzeć, dodać 1/2 szkl. cukru, miksować. Gotową wyłożyć na ciasto, posypać połową migdałów i piec w nagrzanym piekarniku do 160 st. C przez 25 minut. To samo powtórzyć z drugą częścią ciasta oraz białek. Oba placki wystudzić.
Galaretki rozpuścić w 1/2 litra wrzątku. Kremówkę ubić z pudrem i fixem. Jeden z wystudzonych blatów przełożyć z powrotem do umytej tortownicy, wyłożyć połowę bitej śmietany, następnie poukładać równomiernie zamrożone maliny i wylać na nie tężejącą galaretkę, włożyć całość do lodówki by galaretki całkiem stężały. Wyłożyć resztę kremówki, przykryć drugim blatem ciasta. Całość odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc:) SMACZNEGO!!!
Piękne ciasto! Szczególnie przypadła mi do gustu malinowa warstwa w śmietanowym kremie, taki smak lata na przedwiośniu:) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńCiasto prze prze pyszne... uwielbiam je :D Tylko proszę jeszcze dopisać w jakiej temp. upiec ciasto i jak długo ?! chce je zrobic z pani przepisu jako tort dla córy bo wygląda nieziemsko :D
OdpowiedzUsuńo nie... przepraszam... już doczytałam :)
OdpowiedzUsuńCzy ciasto się udało?
OdpowiedzUsuńDo bezy ucieramy 3 białka czy 6 bo jest różnie napisane?
OdpowiedzUsuń6 białek, pomyliłam się w tekście, przepraszam ale dawno nie aktualizowalam komentarzy. Mam nadzieję ze ciasto się udało :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń