piątek, 19 grudnia 2014

Pierniczki szybkie bez tłuszczu (kuchnia śląska)



Przepis z Kuchni Śląskiej – warto wypróbować, szybko, tanio i smacznie! Trochę zmodyfikowałam przepis po swojemu :)


Pierniczki z tego przepisu są bardzo mięciutkie i smaczne, polecam z uwagi na fakt, iż do ich upieczenia nie użyłam ani grama tłuszczu pochodzenia roślinnego. Połączenie smaków pomarańczy, cytryny i przyprawy korzennej kusi i pobudza zmysły ;) POLECAM!!!





Składniki:


- ¾ szkl. cukru

- 1 jajko

- 2 szkl. mąki pszennej

- 140 kwaśnej śmietany (18%)

- 1 łyżka kakao

- 2-3 łyżki przyprawy korzennej

- ½ łyżeczki sody

- skórka otarta z jednej pomarańczy

- skórka otarta z jednej małej cytryny



Lukier:


- sok z małej cytryny

- cukier puder



Śmietanę, cukier, sodę i jajko utrzeć za pomocą miksera na gładką konsystencje do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wsypać kakao, przyprawę, skórki – chwilę ucierać. Dodać przesianą mąkę i delikatnie zamiksować. Ciasto ma mieć rzadką konsystencję – nie przestraszcie się, iż coś poszło nie tak:) Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Dłonie delikatnie zwilżać wodą i z ciasta formować kuleczki w dłoniach o wielkości orzecha włoskiego (mogą tez być większe). Poukładać na pergaminie w znacznych odstępach. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 15 min lub do zrumienienia. Ze składników na lukier utrzeć gładka lukrową glazurę, gorące pierniczki maczać i odkładać do wyschnięcia. Pierniczki zamknąć na noc w pudełku by całkowicie zmiękły:) SMACZNEGO!!!


5 komentarzy:

  1. Oj tak, bardzo smaczne i aromatyczne:) Idealne do szklaneczki mleka ;) POLECAM!

    OdpowiedzUsuń
  2. A ile sztuk wychodzi? :) Można użyć śmietany 12-stki, bo mam taką w lodówce akurat :D

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie wyszło ok. 25 sztuk, to zależy jakiej wielkości zrobisz kulki :) Myślę, że 12% śmietana też się nada, bynajmniej powinna ;) Daj znać jak zrobisz ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajne te pierniczki, zapisuję :)

    OdpowiedzUsuń

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...