Przepis z Kuchni Śląskiej – warto wypróbować, szybko, tanio
i smacznie! Trochę zmodyfikowałam przepis po swojemu :)
Pierniczki z tego przepisu są bardzo mięciutkie i smaczne,
polecam z uwagi na fakt, iż do ich upieczenia nie użyłam ani grama tłuszczu
pochodzenia roślinnego. Połączenie smaków pomarańczy, cytryny i przyprawy
korzennej kusi i pobudza zmysły ;) POLECAM!!!
Składniki:
- ¾ szkl. cukru
- 1 jajko
- 2 szkl. mąki pszennej
- 140 kwaśnej śmietany (18%)
- 1 łyżka kakao
- 2-3 łyżki przyprawy korzennej
- ½ łyżeczki sody
- skórka otarta z jednej pomarańczy
- skórka otarta z jednej małej cytryny
Lukier:
- sok z małej cytryny
- cukier puder
Śmietanę, cukier, sodę i jajko utrzeć za pomocą miksera na
gładką konsystencje do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Wsypać kakao,
przyprawę, skórki – chwilę ucierać. Dodać przesianą mąkę i delikatnie
zamiksować. Ciasto ma mieć rzadką konsystencję – nie przestraszcie się, iż coś
poszło nie tak:)
Blaszkę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Dłonie delikatnie zwilżać
wodą i z ciasta formować kuleczki w dłoniach o wielkości orzecha włoskiego (mogą tez być większe).
Poukładać na pergaminie w znacznych odstępach. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez ok. 15 min lub do zrumienienia. Ze składników na lukier utrzeć gładka
lukrową glazurę, gorące pierniczki maczać i odkładać do wyschnięcia. Pierniczki
zamknąć na noc w pudełku by całkowicie zmiękły:)
SMACZNEGO!!!
lepsze niż sklepowe! :)
OdpowiedzUsuńOj tak, bardzo smaczne i aromatyczne:) Idealne do szklaneczki mleka ;) POLECAM!
OdpowiedzUsuńA ile sztuk wychodzi? :) Można użyć śmietany 12-stki, bo mam taką w lodówce akurat :D
OdpowiedzUsuńU mnie wyszło ok. 25 sztuk, to zależy jakiej wielkości zrobisz kulki :) Myślę, że 12% śmietana też się nada, bynajmniej powinna ;) Daj znać jak zrobisz ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne te pierniczki, zapisuję :)
OdpowiedzUsuń