wtorek, 26 sierpnia 2014

Krem z dyni

Idąc za ciosem przystawki z dynią do indyka w sosie winnym, zaproponuje mój krem z dyni. Jest poezją smaków. Dodatki przypraw takich jak curry indyjskie, imbir oraz cynamon sprawiają że zupa staje się prawdziwym jesiennym rarytasem który intensywnie rozgrzewa :) Zapraszam do wypróbowania.

Składniki:

- 1,5 litra bulionu drobiowego
- od 80dkg - 1 kg dyni pokrojonej w kostkę
- ugotowana marchewka i ćwierć selera (z bulionu) - niekoniecznie
- 2 średnie cebule
- 2 średnie ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 1,5 płaskiej łyżeczki kminku mielonego
- 1 łyżeczka tymianku ( lub kilka gałązek świeżego)
- 1/3 łyżeczki curry
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki cynamonu
- sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

- kilka listków świeżej bazylii lub oregano
- grzanki chlebowe lub groszek ptysi

Na patelni rozgrzać tłuszcz, posiekać cebulę i czosnek - delikatnie podsmażyć . Bulion podgrzać w garnku, dodać pokrojoną w kostkę i obraną ze skórki dynię, następnie podsmażoną cebulę z czosnkiem. Wsypać przyprawy. Gotować na wolnym ogniu do momentu aż nasza dynia będzie miękka (można pod koniec dolać ok. pół szkl. przegotowanej wody). U mnie gotowanie zajęło ok. 35 minut :) A wyglądało to tak:






Garnek zdjąć z ognia, za pomocą blendera delikatnie i na niskich obrotach rozmiksować dynię.

RADA: Jeśli okaże się, że wasz krem jest mało kremowy zawsze można dogotować kilka kostek dyni w osobnym rondelku bez przypraw!

Krem można doprawić do smaku przyprawami podanymi powyżej. Podawać gorący z grzankami oraz listkami bazylii lub oregano:) SMACZNEGO!!!







2 komentarze:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...