Biszkopt piekłam na blaszce piekarnikowej wyłożonej pergaminem.
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 5 dużych jaj
- 1/3 szkl. cukru drobnego do wypieków
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 1 łyżka soku z cytryny
Składniki na czekoladowy krem:
- 3 duże żółtka
- 1/3 szkl. cukru
- 2 płaskie łyżki mielonej kawy zaparzone w ok. 1/3 szkl. wrzątku
- 150 g gorzkiej dobrej czekolady
- 1 płaska łyżka żelatyny spożywczej
- 400 ml śmietanki kremówki
- 1 opakowanie (9g) śmietanfix + 1 łyżka cukru pudru
Dodatkowo:
- 100 g rodzynek sułtańskich
- wódka do namaczania
Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkopt. Piec ok. 20-25 minut, temp. 160 st. C, pilnować by nie wysychał. Wyjąć z piekarnika, przykryć wilgotną ściereczką, kolejno odwrócić tak by forma znajdowała się teraz u góry a ścierka na dole. Zdjąć pergamin i zwinąć nasz biszkopt w wilgotną ściereczkę - w formie rolady. Odłożyć do lodówki.
Dodatki oraz Krem: Rodzynki przełożyć do szklanego naczynia i zalać wrzątkiem, po ok. 10 min, odsączyć i zalać wódką. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali (uwaga by się nie piekła!). Żelatynę namoczyć w 5 łyżkach wrzątku. Śmietanę ubić z fixem i pudrem. Żółtka utrzeć na parze z cukrem by powstała pulchna pianka, kolejno wlewać do żółtek przestudzony napar z kawy i ubijać całość do momentu zgęstnienia, powinien powstać mus. Dołożyć rozpuszczoną czekoladę - można te czynność również robić na parze by czekolada nie zastygała, na koniec wlać rozpuszczoną żelatynę, miksować do połączenia. Dołożyć ubitą wcześniej śmietanę - wymieszać drewnianą łyżką. Krem odłożyć do lodówki by delikatnie stężał.
Całość: Wyjąć biszkopt oraz krem. Biszkopt rozłożyć na pergaminie, wyłożyć krem i równomiernie rozsmarować pozostawiając marginesy po stronach zwijania, posypać odsączonymi rodzynkami. Zwijać roladę. Owinąć - zapakować w pergamin i chłodzić w lodówce min. 2 godz, przed podaniem oprószyć pudrem :) SMACZNEGO!!!
O mamuniu! jaka piękna rolada! i w dodatku czekoladowa :)
OdpowiedzUsuńDziękuje i zapraszam do wypróbowania przepisu :)
OdpowiedzUsuńObłędnie czekoladowe pyszności! Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPiękna! Mi nigdy nie udało się tak zgrabnie zwinąć :)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Chyba kwestia zwijania tkwi w zawinięciu w wilgotną sciereczkę biszkoptu jeszcze gorącego po wyjęciu z piekarnika, bo później sam się formuje już w roladę, spróbuj :)
OdpowiedzUsuńAle apetycznie wygląda, tyle w niej czekoladowych dobroci :D
OdpowiedzUsuńJuż ją lubię :D
OdpowiedzUsuń