środa, 12 listopada 2014

Dobosz

Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku migdałowego, tzw. niebo w gębie :) Placki miodowe piekłam do mojego miodownika (przepis również na blogu), ale podam ra jeszcze składniki poniżej. Wypróbujcie naprawdę warto:)

Placki miodowe piekłam w tortownicy o średnicy 24 cm (wyszły 4), można upiec również w nico większej formie kwadratowej (mogą być 3).







Składniki na placki miodowe:

- 3 szkl. mąki pszennej  
- 1 jajo + 2 żółtka
- pół kostki margaryny palmy  
- 4 pełne łyżki płynnego miodu
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 2 kopiaste łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka sody 

 Składniki na krem:

- 1/2 l. mleka
- pół kostki margaryny mlecznej + pół kostki masła
- 3/4 szkl. cukru 
- 5 pełnych łyżek grysiku
- niepełna łyżeczka olejku migdałowego

Dodatkowo:

- 12 pełnych łyżek powideł śliwkowych
- 10 kostek czekolady + 2 łyżki margaryny
- kilka startych orzechów włoskich

Miodowe: Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i sodą, dodać posiekana miękką margarynę i wyrobić tak jak na posypkę. Dodać żółtka i jajo, miód oraz śmietanę. Składniki połączyć na jednolitą masę (w razie czego można jeszcze dodać 2-3 łyżki mąki). Ciasto dzielimy na 4 lub 3 części. Pierwsza część wyłożyć na przygotowaną wcześniej blaszkę, delikatnie rozprowadzić ciasto palcami od czasu do czasu maczając palce w mące (nie wałkować na stolnicy!). Piec w temp ok. 170 st. C w nagrzanym piekarniku przez 12-15 minut do zrumienienia. Wyjąć delikatnie placek miodowy na deseczkę. Z kolejnymi częściami ciasta postępujemy tak samo.

Krem: Mleko zagotować, wsypać grysik i ugotować na gęsto - przestudzić. Miękką margarynę i masło utrzeć dodać cukier i ucierać na puszek. Ostygnięty, zimny grysik dodajemy do utartego tłuszczu z cukrem (po 2-3 łyżki), na koniec wlewamy olejek migdałowy. 

Pierwszy placek miodowy posmarować czterema łyżkami powideł  następnie wyłożyć 1/3 kremu i równomiernie rozprowadzić, całość przyłożyć kolejnym plackiem i znów powtórzyć czynność. Na ostatni placek rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę dodając tłuszcz i polać wierzch, całość posypać startymi orzechami włoskimi. Dać do chłodnego miejsca (temp. ok. 5-8 st. C) na ok. 5 godzin by placki zmiękły, a smaki się wymieszały :) SMACZNEGO!!!


1 komentarz:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...