Każdy bochenek możemy urozmaicić o ulubione ziarna czy zioła i inne dodatki, wręcz panuje na to niesamowity trend, co można dostrzec odwiedzając blogi kulinarne gdzie głównym wątkiem przewodnim jest pieczywo. Jedzmy zdrowo. Polecam przepis poniżej!
Składniki na chleb orkiszowo-pszenny z siemieniem lnianym:
- 200 g mąki orkiszowej
- 300 g maki pszennej
- 1 pełna łyżeczka soli (używam himalajskiej-różowej)
- 180 g zakwasu żytniego
- 280 ml ciepłej wody
- 3 łyżki siemienia lnianego
Dodatkowo:
- tłuszcz do foremki
- 2 łyżki otrębów żytnich
Maki wymieszać z łyżeczką soli. Dodać zakwas i ciepłą wodę oraz siemię lniane. Wszystkie składniki starannie wymieszać i wyrabiać ciasto ok 2- 3 minut.
Keksówkę posmarować tłuszczem i oprószyć otrębami żytnimi. Ciasto za pomocą drewnianej łyżki przełożyć do przygotowanej keksówki. Przykryć ręcznikiem papierowym na całej długości lub cienką bawełniana ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 4 godziny do wyrośnięcia (używam lekko nagrzanego - do ok. 25-30 st. C piekarnika). No niestety to minus wypieku na zakwasie - czas wyrastania ciasta.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C, włożyć nasz wyrośnięty bochenek i piec przez pierwsze 15 minut na termoobiegu, następnie ustawić pieczenie góra-dół, piec przez ok. 25 minut. Gdy zacznie się zbyt szybko rumienić można zmniejszyć temperaturę o 10 st. C, to zależy od Waszych piekarników. Po upieczeniu, wyjąć z blaszki i pozostawić na kratce do wystudzenia:) SMACZNEGO!!!
Wspaniały :)
OdpowiedzUsuńProszę podać typ mąki orkiszowej.
OdpowiedzUsuńUżywam mąki pełnoziarnistej orkiszowej (Melvit)
UsuńDziękuję :).
OdpowiedzUsuń