Pikle, kiszone, korniszony, sałatkowe oraz wiele wiele innych pysznych ogórkowych przysmaków, szczelnie zamkniętych w słoikach... brzmi smacznie.
Na moich półkach w spiżarni nie może zabraknąć pikli słodko-kwaśnych, to idealny dodatek zwłaszcza do obiadu.
Zachęcam do przestudiowania i skorzystania z przepisu na ogórki w przyprawie Curry oraz Gram masala - te orientalne smaki świetnie wkomponowały się w zwykły przepis.
Z podanego poniżej przepisu wyszło 5 słoiczków pół litrowych :)
Składniki:
- 1 kg ogórków gruntowych - większych, grubszych
- 2 średnie cebulki - pokroić w piórka zasolić i odstawić na pół godziny
- kilka gałązek kopru
- 1 mała papryczka chilli
Zalewa:
- 6 szklanek wody
- 1 szklanka octu
- 1,5 szkl. cukru trzcinowego nierafinowanego
- 2 płaskie łyżki soli himalajskiej
- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy Curry
- 1 łyżka przyprawy Gram masala
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki
Wodę z octem, cukrem oraz solą zagotować, odstawić. Gdy przestygnie dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.
Ogórki obrać, pokroić w słupki. Papryczkę przekroić na 5 części i pozbawić nasionek. Na dnie słoików poukładać przygotowaną cebulkę, papryczkę oraz koper, następnie nasze przygotowane ogórki. Do każdego słoika wlać zalewę tak by dokładnie przykrywała zawartość - najlepiej użyć zwykłej chochelki by przyprawy nie zostały na dnie garnka.
Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania się wody. I gotowe :) SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz