środa, 18 lipca 2018

Ogórki na ostro w orientalnych przyprawach

Pikle, kiszone, korniszony, sałatkowe oraz wiele wiele innych pysznych ogórkowych przysmaków, szczelnie zamkniętych w słoikach... brzmi smacznie. 
Na moich półkach w spiżarni nie może zabraknąć pikli słodko-kwaśnych, to idealny dodatek zwłaszcza do obiadu. 
Zachęcam do przestudiowania i skorzystania z przepisu na ogórki w przyprawie Curry oraz Gram masala - te orientalne smaki świetnie wkomponowały się w zwykły przepis.

Z podanego poniżej przepisu wyszło 5 słoiczków pół litrowych :)







Składniki:

- 1 kg ogórków gruntowych - większych, grubszych
- 2 średnie cebulki - pokroić w piórka zasolić i odstawić na pół godziny
- kilka gałązek kopru
- 1 mała papryczka chilli 

Zalewa:

- 6 szklanek wody 
- 1 szklanka octu
- 1,5 szkl. cukru trzcinowego nierafinowanego
- 2 płaskie łyżki soli himalajskiej

- 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu
- 1 łyżeczka przyprawy Curry
- 1 łyżka przyprawy Gram masala
- 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Wodę z octem, cukrem oraz solą zagotować, odstawić. Gdy przestygnie dodać przyprawy i dokładnie wymieszać.

Ogórki obrać, pokroić w słupki. Papryczkę przekroić na 5 części i pozbawić nasionek. Na dnie słoików poukładać przygotowaną cebulkę, papryczkę oraz koper, następnie nasze przygotowane ogórki. Do każdego słoika wlać zalewę tak by dokładnie przykrywała zawartość - najlepiej użyć zwykłej chochelki by przyprawy nie zostały na dnie garnka. 

Pasteryzować 10 minut od momentu zagotowania się wody. I gotowe :) SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...