poniedziałek, 5 września 2016

Biszkopotowy piaskowiec z owocami

Proste, pyszne i szybkie ciacho biszkoptowo-piaskowe dobre na każda okazję. Zwłaszcza gdy zapowiadają sie goście a nie mamy czasu na tortowe wypieki. Zawsze się sprawdza i robi efekt "wow" na stole:) dlatego polecam takie przepisy właśnie na takie okazje.

Przygotować:
Tortownicę 24 cm, papier do pieczenia-pergamin, tłuszcz i bułkę tartą do formy.
By ciasto wyglądało efektywnie po upieczeniu oraz wystudzeniu i otwarciu tortownicy, należy zmiąć pergamin a następnie wyłożyć nim tortownice w taki sposób by wystawał poza. 








Składniki na biszkopt piaskowy:

- 4 duże jaja
- pół szkl mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- pół szkl. cukru drobnego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 łyżek oleju rzepakowego

Dodatkowo:

- szklanka borówki amerykańskiej (lub zwykłych borówek leśnych)
- szklanka malin
- płatki migdałowe
- cukier puder

Wykonanie: Białka ubić ze szczyptą soli, do ubitych dodawać stopniowo cukier nie przerywając ubijania, kolejno dodać po jednym żółtku-miksować, nastepnie strumieniem wlewać olej. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do ubitej masy jajecznej dodawać po kilka łyżek mąki mieszając łyżką w taki sposób by ciasto dokładnie napowietrzyć. Całość wylać do tortownicy, kolejno równomiernie wyłożyć owoce i posypać płatkami migdałowymi. Piec w nagrzanym piekarniku do 150 st. C przez 35-40 minut. Po wystudzeniu oprószć cukrem pudrem:) SMACZNEGO!!!

3 komentarze:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...