Składniki na biszkopt:
- 5 jaj
- 1/2 szkl. cukru
- 2 budynie czekoladowe
- pół szkl. mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kopiasta łyżka kakao
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 1 łyżeczka kawy parzonej
Składniki na krem cappuccino:
część budyniowa:
- 1 budyń waniliowy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 szkl. mleka
część maślana:
- 1 i 1/2 kostki masła
- 5 żółtek
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 5-6 łyżek kawy rozpuszczalnej rozpuścić w 3 łyżkach wrzątku
Składniki na placek kokosowy:
- 5 białek
- 3/4 szkl. cukru
- szklanka wiórków kokosowych
- łyżka mąki ziemniaczanej + szczypta proszku do pieczenia
Polewa:
- 100 g margaryny
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 6 kostek czekolady deserowej lub gorzkiej
Dodatkowo:
- wódka do nasączenia biszkoptu
Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier, ubijać. Dokładać po jednym żółtku, ucierać na pulchną masę. Budynie, mąkę, proszek, kakao i kawy wymieszać, dodawać po kilka łyżek do masy jajecznej delikatnie mieszając łyżką. Przygotować blaszkę i upiec biszkopt w temp 150 szt. C, ok. 30 min. Wystudzić, przekroić na pół. Na tej samej blaszce upiec placek kokosowy.
Placek kokosowy: Ubić białka ze szczyptą soli, dodać cukrem i nadal ubijać na sztywno. Kokos wymieszać z mąką i proszkiem, dodać do białek, mieszać ręcznie. Piec w temp 150 st. C przez ok. 30 min.
Krem cappuccino: Do rondelka wlać 1 i 1/2 szkl. mleka, a w 1/2 szkl. wymieszać budyń z mąkami, ugotować budyń i wystudzić. Masło ( w temp. pokojowej) dokładnie rozetrzeć za pomocą miksera, dodać cukier puder, kolejno po jednym żółtku do powstania pulchnej masy. Ucierając dokładać po jednej łyżce budyniu. Gdy krem będzie gotowy, wlewać rozpuszczoną na gęsto kawę, rozetrzeć mikserem. Masę włożyć na ok. 20 min do lodówki by stężała.
Polewa: W rondelku rozpuścić margarynę z wodą, dodać kakao i cukier puder mieszać podgrzewając na bardzo wolnym ogniu by nie doprowadzić do zagotowania się, na koniec dodać czekoladę-polewa będzie wtedy błyszcząca, odstawić do wystygnięcia.
Placki biszkoptowe nasączyć dokładnie wódką. Składać: placek biszkoptowy-połowa schłodzonego kremu-placek kokosowy-druga połowa kremu-placek biszkoptowy-polewa. Gotowe ciasto odłożyć na ok. 2-3 godz. w chłodne miejsce:) SMACZNEGO!!!
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda bosko! uwielbiam ciasta z kawą :)
OdpowiedzUsuńKusisz... Też uwielbiam kawowe wypieki :)
OdpowiedzUsuńTen kawowy cudak jest naprawdę pyszny, zwłaszcza krem, wypróbujcie koniecznie, polecam!
OdpowiedzUsuńkuszące ciacho,z chęcią przygarnę kawałeczek :)
OdpowiedzUsuń