Zapraszam!
Składniki:
- polędwiczka z indyka
- 1 cebula
- 3 sredniej wielkości marchewki
- 2 średniej wielkości pietruszki
- 1/2 selera
- 1 mały por
- ok. 6 szt. suszonych grzybów leśnych - polecam prawdziwki
- 4 - 5 łyżek ciemnego sosu sojowego
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy
Przyprawy które wymieszałam w moździerzu:
- pół łyżeczki kolendry
- szczypta cynamonu
- pół łyżeczki papryki suszonej słodkiej
- szczypta pieprzu cayenne
Dodatkowo:
- ryż lub jak kto woli ulubiona kasza :)
Grzyby namoczyć i zagotować doprawiając odrobiną soli - odcedzić pozostawiając wodę z gotowania.
Polędwiczkę pokroić w cienkie paseczki. Marchew i pietruszkę pokroić w pół-plastry, cebulę w piórka natomiast seler i por w słupki.
Rozgrzać olej podsmażyć polędwiczkę do momentu zrumienienia, dodać grzyby i smażyć jeszcze chwilę.
Kolejno dodać warzywa i całość podlać wodą z gotowania grzybów. Doprawić delikatnie solą i pieprzem oraz mieszanką przypraw, dodać sos sojowy, całość wymieszać i dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie. Można ewentualnie podlać jeszcze odrobiną wody.
I gotowe:) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz