Sernik wykonany w tortownicy o śr. 24cm.
Składniki na biszkopt:
- 2 jaja
- 1/3 szkl. maki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 szkl. cukru drobnego
Lub zamiast biszkoptu można użyć okrągłych biszkopcików jako spód.
Składniki na masę serową:
- 1 kg sera na sernik z wiaderka
- 250 ml śmietany 30% + 2 łyżki cukru pudru
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 3 łyżki żelatyny - namoczyć w 1/4 szkl. zimnej wody
- 2-3 łyzki cukru z prawdziwą wanilią
- 3 łyżki ciemnego kakao
Składniki na wierzch:
- 40 dag truskawek
- 2 galaretki truskawkowe rozpuszczone w 1,5 szkl. wrzątku
Z podanych składników upiec biszkopt lub wyłożyć dno tortownicy wspomnianymi biszkopcikami.
Przygotowana tortownicę z biszkoptem po wystudzeniu lub ułożonymi biszkopcikami najlepiej jest umieścić w lodówce do schłodzenia.
Ser z wiaderka wcześniej wyjąć by nabrał temp otoczenia. Zmiksować z cukrem pudrem. W osobnym naczyniu ubić śmietanę z dodatkiem 2 łyżek cukru pudru. Żelatynę podgrzać najlepiej w kąpieli wodnej i cienkim strumieniem wlewać do masy serowej ciągle ucierając. Kolejno za pomocą łyżki dodawać partiami bitą śmietanę i delikatnie mieszać. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać cukier waniliowy, do drugiej kakao.
Ułożenie zebra: tortownice ze spodem wyjąc z lodówki, (obrzeża można wyłożyć papierem do pieczenia) i zaczynając od środka wykładać kolejno po dwie łyżki jasnej masy i na nią dwie łyżki ciemnej masy. W ten sposób powstaje zebra a masa serowa delikatnie przesuwa się do ścianek tortownicy. Całość umieścić w lodówce by tężała. Po upływie 30 min można na wierzch wyłożyć pokrojone truskawki oraz za pomocą łyżki polewać je dość mocno tężejącą galaretką. Schładzać przez noc :) SMACZNEGO!!!
Pewnie, że się podoba! Nie przeszłabym obok takiego sernika obojętnie:)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie. Ale ile ma taką jedna porcja Kalori??
OdpowiedzUsuńOj... pytanie pozostawię bez odpowiedzi gdyż nie liczyłam kalorii ;) Ale czasem można "zgrzeszyć" ;) Zapraszam.
UsuńWspaniały sernik sąsiadko akurat mieszkam niedaleko pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do wypróbowania przepisu :)
UsuńPiękna zeberka wyszła! Aż ma się ochotę na kawałeczek przy obecnych upałach :))
OdpowiedzUsuń