poniedziałek, 1 lutego 2016

Prince polo

       Kultowe , pyszne ciasto Prince polo smakuje jak torcik. Kto jeszcze nie piekł...? polecam. Przepis znalazłam w moim zeszycie i w końcu postanowiłam wziąć go w obroty, oczywiście zmieniając nieco biszkopt i dodając laskę wanilii do puszystego kremu. 
Ciasto fajnie sprawdzi się jak wyżej wspomniałam jako tortowe na imprezach okolicznościowych.

                                                                 Zapraszam!








Składniki na biszkopt:

- 6 jaj
- 1 szklanka mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1łyżeczka proszku do pieczenia
- 2/4 szkl.cukru
- 3 łyzki soku z cytryny
- skórka otarta z małej cytryny
- szczypta soli

Składniki na ciasto bakaliowe:

- 5 białek
- szczypta soli
- 3/4 szkl. cukru
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- po 10 dkg: rodzynek, wiórków kokosowych, pokrojonych drobno orzechów włoskich,
- 3 prince pola xxl pokrojone w drobną kostkę

Składniki na krem:

- 5 żółtek
- po 2 pełne łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
- 0,5 litra mleka
- laska wanilii
- 1/2 szkl. cukru pudru
- 1 i 1/4 kostki masła (ok.250 g)

Dodatkowo:

- wódka do nasączenia

Składniki na polewę:

- 100 g margaryny
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 6 kostek czekolady deserowej lub gorzkiej



Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać partiami cukier, kolejno żółtka. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodawać po parę łyżek mieszając już ręcznie. Na koniec dodać sok i skórkę z cytryny. Piec w nagrzanym piekarniku do 150 st. C przez ok 25 minut. Po wystudzeniu przekroić na pół i obie części nasączyć wódką

Ciasto bakaliowe: Białka ubić ze szczyptą soli, i cukrem. Rodzynki namoczyć, odcisnąć. Bakalie wymieszać z mąka i proszkiem do pieczenia oraz pokrojonymi ciastkami. dokładać do białek, ucierać na bardzo wolnych obrotach. piec w temp. ok 150 st. C przez 20-25 minut. po wystudzeniu napączować alkoholem.

Krem: 150 ml mleka zagotować, dodając ziarenka z laski wanilii. 50 ml dokładnie rozetrzeć przy pomocy miksera z żółtkami i mąkami, wlać na gotujące się mleko, ugotować budyń. Odstawić do wystygnięcia. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać zimny budyń i ucierać na puszysty krem, schłodzić.

Polewa: W rondelku rozpuścić margarynę z wodą, dodać kakao i cukier puder mieszać podgrzewając na bardzo wolnym ogniu by nie doprowadzić do zagotowania się, na koniec dodać czekoladę-polewa będzie wtedy błyszcząca, odstawić do wystygnięcia.

Połowę kremu wyłożyć na część napączowanego biszkoptu, przykryć plackiem bakaliowym, posmarować pozostałym kremem i przykryć druga częścią biszkoptu. Na całość wylać polewę. Schładzać przed podaniem kilka godzin:) SMACZNEGO!!!


 

1 komentarz:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...