Składniki na ciasto drożdżowe:
- 50 dkg mąki
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 żółtko
- 3,5 dkg drożdży
- 12,5 dkg masła
- 3 płaskie łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/3 łyżeczki soli
Składniki na masę serkową:
- 30 dkg białego sera
- 2 żółtka
- 3 płaskie łyżki cukru pudru
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- skórka otarta z cytryny (ew. skórka pomarańczowa)
Dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiać. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodając łyżkę przesianej mąki i łyżeczkę cukru, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Masło rozpuścić i przestudzić. Do mąki dodać sól, cukry, wyrośnięte drożdże i żółtko, zarabiać ciasto, powoli wlewając przestudzone masło. Całość powinna mieć lśniąca i jednolita konsystencję. Odstawić na ok. 40 min do wyrośnięcia.
Ser zmielić. Żółtka utrzeć z pudrem, dodawać partiami ser, kolejno dołożyć skórkę cytrynowa i łyżkę jogurtu. Ucierać mikserem do połączenia składników.
Wyrośnięte ciasto podzieli na 2-ie części, na stolnicy oprószonej mąką z każdej części formować prostokąt i rozwałkować na grubość ok. 4 mm (mniej więcej:)). Na jedna część wyłożyć przygotowany ser i przykryć drugim plackiem. Nożem od węższej krawędzi naszego prostokąta dzielić przygotowane ciasto na drożdżówki ( u mnie wyszło 7). Każdą bardzo delikatnie skręcić tak by ser nie wypłyną. Układać na blaszce piekarnikowej wyłożonej pergaminem, odstawić do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzać piekarnik do 190 st. C. Przed włożenie, posmarować roztrzepanym białkiem. Piec przez ok. 20 minut, do uzyskania koloru złotego. Po wystudzeniu oprószyć pudrem:) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz