poniedziałek, 16 listopada 2015

Paszteciki szpinakowo-bazyliowe

Polecam proste i smaczne paszteciki szpinakowo-bazyliowe. Pyszna przekąska, która szybko znika z talerza. Wersja ze szpinakiem jest wyjątkowo aromatyczny, jeśli uprzednio przygotujemy i przyprawimy nasz szpinak.






Składniki:

- rulon ciasta francuskiego
- 450 g szpinaku rozdrobnionego (mrożonego)
- łyżka oleju rzepakowego
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 płaskie łyżki kwaśnej śmietany
- sól i pieprz do smaku
- łyżka suszonego oregano
- jajko
- czarnuszka
- 15 listków bazylii

Rozmrożony i lekko odsączony szpinak przełożyć na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Dusić ok. 5 minut, po czym dodać czosnek przeciśnięty rzez praskę, sól i pierz do smaku oraz oregano. Gotować na małym ogniu kolejne 5 minut, na koniec dodać śmietanę, wymieszać, chwilę odczekać i zdjąć z płomienia. Ciasto francuskie kroić na paski szerokości 10 cm, następnie każdy przekroić na pół. Na przygotowane ciasto -  na jedną połowę wykładać po 2 łyżeczki zimnego szpinaku, zostawiając marginesy i posypać posiekanymi drobno listkami bazylii. Za pomocą małego widelca zagniatać brzegi tak by farsz nie wypływał. Gotowe układać na przygotowanej blaszce, wyłożonej pergaminem, smarować roztrzepanym jajem i posypać czarnuszką. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 20 minut na kolor złoty:) SMACZNEGO!!!



1 komentarz:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...