środa, 11 listopada 2015

Piernik puszysty z powidłami

Im bliżej cudownego czasu Świąt Bożego Narodzenia, tym coraz częściej mam ochotę na przyprawy korzenne. Szukam nowych kulinarnych doświadczeń:) Korzenna czekolada na gorąco, pierniki, pierniczki, cynamonowe ciasteczka... Tym razem zapraszam na bardzo puszysty i miękki piernik na oleju z dodatkiem powideł śliwkowych. Idealny, smaczny, aromatyczny... Zapraszam.





Składniki na blaszkę 30cm x 10cm :

- 2 pełne szklanki mąki
- 1 szkl. cukru
- 3 jaja
- 1 szkl. mleka
- 1/2 szkl. oleju rzepakowego
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- 1 kopiasta łyżeczka sody
- 3 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki przyprawy korzennej do piernika
- 4 łyżki kakao
- 1/3 szkl. rodzynek

Rodzynki namoczyć zalewając je wrzątkiem, po kilku minutach odsączyć i wymieszać z łyżką mąki (wtedy łatwiej rozejdą się po cieście). Jaja ubić z cukrem na puszysta masę. dodać mleko, kolejno olej cały czas miksując na wolnych obrotach. Mąkę wymieszać z sodą, cynamonem, przyprawą korzenną i kakao następnie dodawać po kilka łyżek do ciasta, miksować. Na koniec dołożyć powidła śliwkowe. Ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki, posypać rodzynkami (możne je delikatnie powbijać w ciasto). Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160 - 170 st. C przez 60 minut lub do suchego patyczka. Po wystudzenia posypać cukrem pudrem:) SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...