sobota, 21 listopada 2015

Keks cynamonowy

Kupione na targu daktyle, figi, kandyzowany ananas, rodzynki, żurawina, odłożone na półkę w spiżarce doczekały się swojej kolejki:) Keks kojarzy mi się tylko ze Świętami z powodu właśnie wyżej wymienionych suszonych czy wędzonych owoców. Upiekłam wersję typowo świąteczną dodając mojej ulubionej przyprawy - cynamonu:) Plusem tego przepisu jest to, iż ciasto długo zachowuje swoją świeżość i nie wysusza się tak szybko. Polecam, wypróbujcie koniecznie mój przepis na keks cynamonowy.






Składniki:

- 1 i 1/2 szkl. mąki pszennej
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 3/4 kostki margaryny
- 4 jaja
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- po 10 dkg rodzynek, żurawiny, kandyzowanego ananasa
- 2 figi i 6 szt. daktyli

Składniki na lukier pomarańczowy:

- sok wyciśnięty z 1/4 pomarańczy
- cukier puder

Daktyle i figi pokroić w drobną kostkę, przełożyć do szklanej miseczki, dodać rodzynki żurawinę oraz ananasa i wszystko zalać wrzątkiem na 5 min, następnie odsączyć, odcisnąć z nadmiaru wody, na koniec wymieszać wszystkie bakalie z połową mąki. 

Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Pozostałą część mąki wymieszać z cukrem wanilinowym, cynamonem, kardamonem i proszkiem do pieczenia. Do utartej margaryny dodawać na przemian jaja i kilka łyżek mąki - ucierając mikserem. Gdy ciasto będzie gotowe wsypać bakalie wymieszane z mąką, wszystko starannie wymieszać za pomocą łyżki. Ciasto przełożyć do małej keksówki, posmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec  w temp 180 st. C przez 50 -60 min lub do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąc z foremki i pozostawić do ostygnięcia. Na koniec polukrować:) SMACZNEGO!!!


1 komentarz:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...