ZAPRASZAM !!!
Forma: tortownica o średnicy 24 cm.
Biszkopt makowy:
- 6 jaj
- 1/2 szkl. mąki pszennej + 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szkl. cukru
- szklanka suchego maku
- 1/3 szkl. oleju rzepakowego
Jagodowa galaretka:
- 1 galaretka wiśniowa lub jagodowa rozpuszczona w 1,5 szkl. wrzątku
- 1 szkl. mrożonych jagód
Krem:
- 250 ml śmietany kremówki
- 250 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- 100 g białej czekolady
- 4 łyżki adwokata
Polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany kremówki
Biszkopt: Białka ubić z cukrem, dodawać po jednym żółtku, na końcu olej miksując na najniższych obrotach. Mąki, proszek i mak wymieszać i porcjami dodawać do masy jajecznej mieszając ręcznie. Biszkopt piec w temp. ok 160 st. C przez 30 minut. wystudzić, przekroić na pół.
Krem: Białą czekoladę umieścić w kąpieli wodnej do roztopienia i delikatnie przestudzić. Kremówkę wraz z mascarpone i cukrem pudrem zmiksować tak by powstał krem - uwaga by nie przebić! Powoli dodawać czekoladę, advokat i delikatnie zmiksować, schłodzić.
Galaretka: Tężejącą galaretkę wlać do kielicha z miksera lub blendera, dodać mrożone jagody i zmiksować.
Polewa: Połamaną czekoladę i śmietanę umieścić w rondelku, mieszając pilnować by całość się nie zagotowała, gdy składniki dokładnie się wymieszają odstawić do przestudzenia.
Na połówkę biszkoptu wyłożyć 2-3 łyżki kremu, rozsmarować i od razu wyłożyć owocową galaretkę, przykryć drugą częścią biszkoptu. Na całości rozsmarować resztę kremu (góra i boki). Ciasto przełożyć do schłodzenia. Na schłodzone wylać polewę :) SMACZNEGO!!!
Tort wygląda pięknie! Świetne połączenie maku z jagodami :)
OdpowiedzUsuń