Polecam!!!
Składniki na krem serowy:
- 70 dag twarogu
- 20 dag dobrego masła
- 1/2 szkl cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 kopiaste łyżki kakao
Składniki na chatkę:
- 1 galaretka rozpuszczona w 250 ml wrzątku
- 1 duża paczka dobrych herbatników
Polewa:
- 100 g margaryny
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 6 kostek czekolady deserowej lub gorzkiej
Krem serowy: Ser zmielić. Miękkie masło utrzeć z pudrem, cukrem waniliowym oraz żółtkiem. Kolejno dodawać partiami ser i ucierać na puszysty krem. Na desce wyłożonej najlepiej folią układać herbatniki węższymi bokami do siebie - 3 obok siebie, w sumie 8 rzędów. Na herbatniki wyłożyć 2/3 jasnego kremu i powoli rozsmarować - nakładałam po łyżce. Na zewnętrzne herbatniki wyłożone kremem ułożyć kolejną warstwę herbatników, a na środek stężałą galaretkę. Do reszty kremu dodać kakao i zmiksować. Wyłożyć na galaretkę. Wsunąć dłonie pod papier - pod zewnętrzne herbatniki i całość złożyć w chatkę. Umieścić w lodówce na ok 20 minut.
Polewa: W rondelku rozpuścić margarynę z wodą, dodać kakao i cukier puder mieszać podgrzewając na bardzo wolnym ogniu by nie doprowadzić do zagotowania się, na koniec dodać czekoladę-polewa będzie wtedy błyszcząca, odstawić do wystygnięcia.
Całość udekorować polewą i schłodzić przed podaniem :) SMACZNEGO!!!
ciasto dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuń