Tortownica o średnicy 24 cm.
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 5 dużych jaj
- pół szkl. cukru
- 3/4 szkl. mąki pszennej + 2 łyżki ziemniaczanej
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 płaskie łyżki kakao
- 5 kostek startej gorzkiej czekolady
Składniki na krem czekoladowy:
- 280 g miękkiego masła
- pół szkl. mleka pełnotłustego
- niecałe pół szkl. cukru
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 kopiaste łyżki kakao
- 10 kostek czekolady (grubo posiekanej)
- 2 garści rodzynek nasączonych w rumie (ew. w wódce)
- 3 łyżki konfitury wiśniowej lub wisienek w cukrze
Pianka owocowa:
- 250 ml kremówki
- galaretka agrestowa rozpuszczona w 3/4 szkl. wrzątku
- 6 plasterków ananasa pokrojonych w kostkę i odciśniętych
Biszkopt: Białka ubić, dodać kolejno cukier, żółtka, na koniec mąki wymieszane z proszkiem, kakao oraz czekoladom - dodawać po kilka łyżek mieszając już ręcznie. Piec w temp. 160 st. C przez 25-30 minut.
Krem: Mleko wlać do rondelka, wsypać cukry, podgrzewać do momentu roztopienia się cukrów, wystudzić. Masło miksować, dodawać schłodzone mleko (po 2 łyżki), dalej miksować (średnie obroty) na puszystą masę. Dodać kakao, bakalie, delikatnie utrzeć, wstawić do lodówki do schłodzenia.
Biszkopt przekroić na pół, nasączyć sokiem z ananasa, na połówkę ciasta wyłożyć 2/3 kremu, przykryć drugą częścią biszkoptu, wyłożyć nań pozostały krem i przygotowaną piankę owocową.
Pianka: Kremówkę ubić, do ubitej wlać delikatnie tężejącą galaretkę, dołożyć odsączone i pokrojone ananasy, wymieszać za pomocą miksera, wstawić do lodówki na kilka minut by stężała:) SMACZNEGO!!!
Fajny pomysł na krem :). I cały tort wygląda tak, że zapisuję przepis, bo nie ma to jak na finał podać gościom pyszny tort :) !
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo elegancko :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe ciacho !
OdpowiedzUsuńDziękuję i zapraszam do wypróbowania :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńBrzmi pysznie, a tą piankę z góry uwielbiam, czasami dodaję do niej jeszcze kawę (w wersji bez owoców). Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuń