czwartek, 12 lipca 2018

Chleb pszenno-razowy na drożdżach

Zapach świeżo upieczonego bochenka chleba to ten, który lubię najbardziej w mojej kuchni :) 
Chrupiące domowe pieczywo z ulubionymi dodatkami, czy istnieje wtedy coś piękniejszego ?
Już teraz zapraszam do wypróbowania przepisu, chlebek wykonuję się dość szybko. 
Piekę domowe pieczywo przynajmniej raz w tygodniu, Was również zachęcam.






Chlebek piekę w keksówce wyłożonej pergaminem, pergamin można posmarować tłuszczem.

Składniki na chleb pszenno-razowy:

- 300 g mąki pszennej dobrej jakości
- 155 g mąki razowej typy 2000 lub żytniej typu 720
- 3,5 dkg świeżych drożdży
- 350 ml ciepłej wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- dodatki do chleba: 3 łyżki siemienia lnianego, 2 łyżki pestek dyni, łyżeczka czarnuszki do smaku-można pominąć, bądź skomponować swoje ulubione dodatki

Mąki wymieszać z solą i ziarnami. W osobnym naczyniu przygotować zaczyn: woda, drożdże i cukier - wszystko starannie wymieszać i przykryć bawełnianą ściereczką lub kawałkiem ręcznika papierowego - odstawić na ok 20 minut by drożdże zaczęły pracować. 
Do mieszanki mąk wlać nasz zaczyn i starannie wszystko wyrobić, nie za długo. Używam robota. 
Masę chlebową przełożyć do przygotowanej keksówki. By wyrównać powierzchnię należy zwilżyć dłonie i delikatnie posmarować tą wodą górę chlebka. 
Całość odstawić w ciemne miejsce - by nie było przeciągu. Ciasto rośnie dość expresowo - u mnie do pół godziny. W tym czasie nagrzać piekarnik i włożyć wyrośnięty bochenek lecz bardzo delikatnie bo może nam opaść! Piec w temp 180 st. C przez 50-55 minut. Ciepły wyjąć z piekarnika i keksówki, zdjąć pergamin, położyć na kratce by wystygł :) SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...