Zapraszam na pyszna kolację w doborowym towarzystwie pieczonych ziemniaczków, warzyw oraz jaja na twardo. Kilka prostych składników połączonych sosem czosnkowym ... sytość i niesamowity smak, polecam !!!
Przepis na 4 porcje.
Składniki na sałatkę:
Ziemniaczki:
- 12 szt. młodych ziemniaków
- 70 g masła
- po łyżeczce suszonego majeranku, bazylii i oregano
- 2 łyżeczki rozmarynu
- pół łyżeczki soli (do smaku)
Pozostałe składniki:
- 4 ugotowane na twardo jaja
- opakowanie roszponki lub rukoli
- 1 średniej wielkości czerwona cebulka
- papryka konserwowa
- kiełki rzodkiewki
Sos czosnkowy:
- dwa duże ząbki czosnku
- 2 łyżki majonezu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- sól do smaku
Ziemniaki starannie opłukać, przekroić na połówki, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Masło roztopić, dodać przyprawy i wszystko razem wymieszać. Za pomocą pędzelka solidnie posmarować ziemniaki połową przygotowanego masełka. Wstawić do nagrzanego piekarnika, temp. 180 st. C, zapiekać przez 40 min. odkryte - lub do miękkości. W połowie pieczenia znów posmarować masłem.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Składniki na sos czosnkowy wymieszać, doprawić.
Ugotowane jaja pokroić na ćwiartki, cebulkę pokroić w piórka, a paprykę w cienkie paski. Składniki ułożyć na talerzach, polać sosem czosnkowym, na wierzch ułożyć kiełki :) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz