Czy to miodownik? hm... chyba nie ;) mówią na nie ciasto czeskie, placki miodowe przełamane kwaskowym dżemem lub powidłami i przełożone kremem grysikowym. Bardzo smaczne i okazałe ciacho na pewno przypadnie Wam do gustu tego smakowego.
Osobiście bardzo lubię i polecam na każdą okazję ;)
Zapraszam!
Blaszka 24x36 cm.
Składniki na placki miodowe:
- 3 szkl. maki pszennej
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 4 żółtka
- 1 kopiasta łyżeczka sody
- 5 łyżek kwaśnej śmietany - użyłam 18%
- 3 łyżki płynnego miodu
- 4 łyżki masła
Składniki na krem:
- 1/2 l. mleka
- 220 g masła
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 8 pełnych - kopiastych łyżek grysiku
- laska wanilii
Składniki na frużelinę z truskawek:
- 350 g truskawek
- 2 łyżeczki żelatyny - namoczyć w 3 łyżkach wody
- 4 łyżki cukru
- 4 łyzki soku z cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej rozmieszana w 2 łyżkach wody
Polewa:
- 100 g margaryny
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki cukru pudru
- 6 kostek czekolady deserowej lub gorzkie
Składniki na placki miodowe wyrobić, gdy wyjdzie zbyt wolne możne delikatnie podsypać je mąką. Zawinąć w folię spożywcza i wstawić do zamrażalnika na ok. pol godziny.
Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwsza
część wyłożyć na przygotowaną wcześniej blaszkę. Piec w temp ok. 170 st. C w nagrzanym piekarniku przez
12-15 minut do zrumienienia. Wyjąć delikatnie placek miodowy na
deseczkę. Z kolejnymi częściami ciasta postępujemy tak samo.
Mleko zagotować. Laskę wanilii przeciąć na pół, wydrążyć ziarenka i dodać je do mleka po czym zanurzyć w nim również laskę, gdy zacznie się gotować trzeba ją usunąć, bardzo powoli dosypywać grysik i ugotować na gęsto cały czas mieszając. Gotowy grysik zdjąć z palniki i przykryć folią spożywczą tak by folia przylegała - inaczej powstanie kożuch.
Miękkie masło utrzeć dodać cukier i ucierać na puszek. Ostygnięty,
zimny grysik dodawać stopniowo do utartego tłuszczu.
Truskawki pokroić w kosteczkę, przełożyć do rondelka, dodać cukier i gotować na małym ogniu. Gdy owoce puszczą sok dodać cytrynkę, mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą dokładnie wymieszać i po chwili zdjąć z palnika. Żelatynę przełożyć do całości i dokładnie wymieszać. Odstawić do przestudzenia.
Polewa:
W rondelku rozpuścić margarynę z wodą, dodać kakao i cukier puder
mieszać podgrzewając na bardzo wolnym ogniu by nie doprowadzić do
zagotowania się, na koniec dodać czekoladę-polewa będzie wtedy
błyszcząca, odstawić do wystygnięcia.
Na pierwszy placek miodowy wyłożyć połowę frużeliny i połowę kremu - delikatnie rozsmarować, tak samo postępować z resztą składników. Całość udekorować polewą. Schłodzić - włożyć ciasto do lodówki na całą noc. Najlepiej smakuje po kilku dniach ;) SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz