sobota, 26 maja 2018

Deser tiramisu z owocami

Nietypowa propozycja podania tiramisu z truskawkami i jagodami kamczackimi. Odbiega od Włoskiego klasyku jednak wart wypróbowania :) Delikatny, kremowy, owocowy. Niekiedy najprostsze rozwiązania okazują się niebagatelnie trafne. Polecam.










Składniki na deser:

Składniki na 4 pucharki.

- 2 duże żółtka
- 5 łyżek cukru pudru
- 500g serka mascarpone
- 8 biszkoptów typu kocie języczki
- szklanka jagód kamczackich ( mogą być borówki amerykańskie bądź zwykłe jagody)
- 20 szt. dużych truskawek
- 2 łyżki dobrego kakao
- listki melisy do dekoracji

      Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jasna masę. Partiami dodawać serek mascarpone i ucierać do momentu zgęstnienia kremu. Schłodzić w lodówce. Biszkopty pokruszyć. Owoce umyć, truskawki pokroić na grubsze plasterki. Do pucharków układać kolejno: pokruszone biszkopty, 3 łyżki kremu, posypać kakao, pokruszone biszkopty, jagody, 3 łyżki kremu, kakao, truskawki i listki melisy. Deser schłodzić przed podaniem :) SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...