Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm.
Składniki na ciasto:
- 4 duże jajka
- 3/4 szkl. cukru drobnego do wypieków
- 2 łyżeczki cukru z prawdziwa wanilią
- 1 i 1/2 szkl. maki pszennej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szkl. oleju rzepakowego
- ok. 1/2 kg rabarbaru
- cynamon
Kruszonka:
- 1/2 szkl. mąki pszennej - pół szkl. cukru trzcinowego - 80g masła
- 3 łyzki płatków migdałowych Składniki wyrobić i lekko rozkruszyć.
Rabarbar obrać i pokroić w grube plasterki - ok 1 cm.
Jaja w całości zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym aż powstanie pulchna i napowietrzona biała masa. Kolejno cienkim strugiem wlewać olej ubijając całość na minimalnych obrotach miksera. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i partiami dodawać do masy mieszając drewnianą szpatułką - bardzo delikatnie.
Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy, na górę wyłożyć rabarbar i oprószyć cynamonem. Całość przykryć kruszonką. Piec w nagrzanym piekarniku w temp 160-170 st. C przez godzinę lub do suchego patyczka. Udekorować cukrem pudrem. SMACZNEGO!!!
Jak pięknie wyrosło! Poproszę kawałeczek do kawki :)
OdpowiedzUsuńTak, wyjątkowo się udało :) Polecam :)
OdpowiedzUsuń