Tym razem postanowiłam skorzystać z małego gotowca, a mianowicie serka śmietankowego z wiaderka, czego nigdy wcześniej nie robiłam z wyjątkiem serników na zimno.
Muszę przyznać wyszło pysznie !!!
Blaszka: 24:34 cm
Składniki na ciasto:
- 3 szkl. mąki pszennej
- 1 margaryna (250g) lub tyle samo masła
- 4 łyżki cukru + 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- szczypta soli
Składniki na ciasto serowe:
- 1 kg sera z wiaderka
- 3 jajka
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. cukru drobnego do wypieków + małe opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
- 100 g masła - rozpuścić
- 1 mała cytryna + otarta skórka
Dodatkowo:
- mały słoik wiśni drylowanych
Beza:
- 5 białek
- pół szkl cukru drobnego
- 3 łyżki soku z cytryny
Ciasto: Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, cukier, miękką margarynę - przesiekać razem. Żółtka rozmieszać widelcem, wlać do naczynia z reszta składników i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na wcześniej przygotowaną blaszkę i podpiec ok 15 minut - temp. 160 st. C, drugą natomiast zwinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalce lub wykonać wzorkowe pasy za pomocą radełka układając je na talerzu (przekładać papierem) i umieścić w zamrażalce.
Ser: Jajka ubić z cukrami na pulchna jasna masę. Dodawać partiami ser, kolejno roztopione masło, mąkę, sok i skórkę cytrynową.
Beza: Białka ubić ze szczyptą soli, dodawać po kilka łyżek cukru, na koniec sok z cytryny.
Całość: Na podpieczony spód wyłożyć masę serową, kolejno odsączone wisienki, bezę oraz druga część ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 160 st. C przez godzinę. Wystudzić i opruszyć cukrem pudrem:) SMACZNEGO!!!
Musi być pycha :D
OdpowiedzUsuń