czwartek, 25 stycznia 2018

Kluski śląskie z sosem grzybowym

Kluski śląskie zamiast ziemniaczków do obiadu? Dlaczego nie, w szczególności lubię je z dodatkiem aromatycznego sosu grzybowego. To również świetny pomysł na samodzielne danie. Kilka kluseczek i można się nieźle nasycić.
Zamiast kupować zamrożonego gotowca, można samemu zrobić podwójną porcję i zamrozić, to chyba lepsza alternatywa. Polecam przepis.













Składniki na kluski:

- 70 dag ziemniaków
- 14-15 dag maki ziemniaczanej
- 1 małe jajko
- sól
- 1 łyżka masła

Składniki na sos grzybowy:

- 70 dag grzybów ( mrożę jesienią:) )
- 250 ml przegotowanej wody
- 4 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 5 szt. pomidorków suszonych marynowanych w oleju
- sól i pieprz do smaku

Grzyby rozmrozić, lub świeże ugotować, podsmażyć na masełku, dolać szklankę wody. Dodać sól i pieprz do smaku. Pomidorki pokroić w paski, dodać do grzybów, oprószyć suszoną bazylią. Mąkę rozmieszać w małej ilości wody, dodać do sosu by zagęściła całość, zamieszać , ew. doprawić jeszcze do smaku. Gotować jeszcze kilka minut.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, dokładni ubić lub przecisnąć przez praską, gdy ostygną i staną się letnie dodać jajko i zagnieść. Wyjąć 1/4 z całości i w to miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną, dokładnie wszystko wymieszać. Ciasto powinno być gładkie. 




Formować małe kulki ok 2 - 3 cm średnicy, delikatnie spłaszczyć i odcisnąć kciuk pośrodku by powstało wgłębienie. Wodę zagotować w szerokim garnku, dodać pół łyżeczki soli i łyżkę masła-by kluski się nie kleiły podczas gotowania. Do gotującej się wody wrzucać kluski (podzielić porcję na dwie części), gotować do chwili aż wypłyną na wierzch i zrobią się białe - około 5 minut.

Ciepłe kluski polać sosem:) SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...