Pozostając w klimacie Świąt, proponuję szybkie, aromatyczne i zaskakująco proste ciasto marchewkowe. To propozycja dla początkujących kucharek i kucharzy w domowym zaciszu ale również propozycja na szybkie co-niec. Ciasto długo zachowuje wilgotność i świeżość, to też nadaje się do dłuższego przechowywania. Polecam :)
Blaszka - keksówka.
Składniki na ciasto:
- 4 jaja
- 3/4 szkl. cukru drobnego do wypieków
- 3/4 szkl. oleju rzepakowegp
- 1 i 1/2 szkl, mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oraz proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki przyprawy korzennej (do piernika)
- 5-8 dag posiekany drobno orzechów
- 1 szkl. startej na grubych oczkach marchwi
Składniki na lukier:
- ćwiartka pomarańcza
- cukier puder
- kandyzowana skórka pomarańczowa
Jaja ubić z cukrem oraz szczyptą soli na puszystą masę, wlewać strugiem olej nie przerywając miksowania ( wtedy najniższe obroty). Mąkę wymieszać z proszkiem i sodą - dodawać partiami do masy - ucierać. Wsypać przyprawę do piernika oraz cynamon. Na koniec dodać starta marchew oraz posiekane drobno orzechy - wymieszać całość szpatułką. Piec w temp 160 st C przez ok 50 minut, lub do suchego patyczka. Po wystudzeniu polukrować:) SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Pycha, bardzo lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest bardzo wilgotne i bardzo długo zachowuje swoja świeżość :)
OdpowiedzUsuń