Poniżej w moich przepisach na pierniki znajdziecie wręcz bardzo podobną recepturę, ale tym razem postanowiłam troszkę zmienić składniki i muszę powiedzieć wyszło jeszcze pyszniej :)
Polecam przepis na piernik z powidłami śliwkowymi.
Foremka - keksówka.
Składniki:
- 1/2 kostki masła (125 g)
- 2 kopiaste łyżki miodu
- 3/4 szkl. drobnego cukru do wypieków
- 5 łyżek powideł śliwkowych
- 2 łyżeczki cynamonu
- paczuszka przyprawy korzennej do piernika
- 3 kopiaste łyżki kakao
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej\
- 2 średnie jajka
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (niekoniecznie)
- 1 szkl. mleka
Masło rozpuścić w rondelku, dodać miód, cukier i wszystko starannie mieszać aż składniki się rozpuszczą (ew. można dodać 2 łyżki wrzątku - wtedy łatwiej rozpuści się cukier -ale nie więcej). Kolejno dodać przyprawy: kakao, cynamon oraz przyprawę korzenną, kawę, powidła, wszystko wymieszać i zdjąć z palnika. Mieszając dolać mleko i odczekać ok 15 minut by całość trochę ostygła.
Mąkę wymieszać z sodą. Jaja rozmieszać trzepaczką w oddzielnym naczyniu, dodać do tłuszczu miksując mikserem na minimalnych obrotach, kolejno dodawać partiami mąkę - miksować bardzo wolno do połączenia się.
Wylać do formy - ciasto ma mieć rzadką konsystencje i powinno być ciepłe. Wstawić do nagrzanego piekarnika - 160 st. C, piec ok 45 - 50 minut. Po wystudzeniu udekorować polewą czekoladową i płatkami cukrowymi lub kokosem :) SMACZNEGO!!!
Hmm, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPOdobał mi się ten przepis ,Jest prosty i wygląda smakowicie. Będę go robiła na Swięta!!
OdpowiedzUsuń