niedziela, 19 listopada 2017

Sernik tradycyjny z brzoskwiniami

Pierwszy sernik jaki kiedykolwiek piekłam pochodzi z przepisu poniżej, przepis był mniej urozmaicony -  oryginalny z pożółkłej kartki, mający już kilkadziesiąt dobrych lat nieco wzbogaciłam. Niemniej jednak uwielbiam ten właśnie sernik i piekę go tylko na wyjątkowe okazje. Nigdy nie ucieram sera mikserem robiąc to ciacho - jeśli coś jest z tradycjami niech sobie takie pozostanie, a moja makutra przynajmniej wie że jest przydatna ;) 

Czytając składniki pewno niejeden odwiedzający mojego bloga złapie się za głowę..., no tak przecież to jest sernik "wersja bogata i Świąteczna" :)

ZAPRASZAM








Składniki na ciasto:

- 2,5 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. maki krupczatki
- 1 margaryna (250g)
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 5 żółtek
- szczypta soli

Składniki na ciasto serowe:

-1,5 kg sera białego
- 1 jajko
- 3 żółtka
- 1 budyń waniliowy
- 3/4 szkl. cukru drobnego do wypieków
- kostka masła (200g)
- pół szklanki mleka niskoprocentowego

Dodatkowo:

- puszka brzoskwiń
- kisiel cytrynowy lub malinowy
-3/4 szkl. cukru

Ciasto: Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli, cukier, miękką margarynę - przesiekać razem. Żółtka rozmieszać widelcem, wlać do naczynia z reszta składników i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części, jedną wyłożyć na wcześniej przygotowaną blaszkę, drugą natomiast zwinąć w folię spożywczą i umieścić w zamrażalce.

Ser: Ser zmielić - wystarczy raz. Miękkie masło utrzeć w makutrze dodając cukier. Kolejno dodawać po jednym żółtku i jajko, partiami ser i na koniec budyń. Gdy ciasto jest zbyt zwarte można dodać mleko niskoprocentowe - ja dodaje pół szklanki (czasami trochę więcej). Gotową masę serową wyłożyć na ciasto. Pokroić brzoskwinie - rozłożyć równomiernie na wierzchu sera.

Beza: Białka ( 8 szt. ) ubić ze szczyptą soli, dodawać po kilka łyżek cukru, na koniec kisiel. Wyłożyć na brzoskwinie. Na całość położyć drugą część ciasta - skubać lub zetrzeć na tarce. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 150-160 st. C przez godzinę. Sernik będzie dobry następnego dnia, przechowywany w chłodnym pomieszczeniu :) SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

  1. Z brzoskwiniami to mój ulubiony! I jeszcze beza do tego, mniam, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...