niedziela, 26 listopada 2017

Makowiec z jabłkami

Makowiec jest jak sernik i piernik, im ma więcej dni tym jest lepszy :) Ma też specyficzny smak i aromat w odpowiedniej dla niego chwili jak Święta. Ten z jabłkami i bakaliami, który proponuje poniżej jest moim ulubionym z pośród wszystkich ciast i wypieków z makiem. Pamiętam jak mama co roku na święta z pasją ucierała składniki w makutrze. Teraz ja kultywuję tę tradycję. Przepis pochodzi z zeszytu z moimi ulubionymi pożółkłymi kartkami - to najlepsze przepisy bo zawsze się sprawdzają. 

POLECAM :)










Blaszka standard: 34X24 cm.

Składniki na ciasto makowe:

- 50 dkg maku
- 20 dkg cukru drobnego do wypieków
- 6 jajek
- 12,5 dkg dobrego masła
- 50 dkg tartych na grubych oczkach jabłek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 kopiastych łyżek grysiku 
- 2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:

- 5 dkg rodzynek namoczonych i odciśniętych
- 5 dkg skórki pomarańczowej

Wykonanie:

Mak sparzyć wrzątkiem, najlepiej na 3 godziny przed wykonaniem masy makowej. Można zagotować ale tak by nie doprowadzić do wrzenia. Sparzony zmielić 2 krotnie. W makutrze utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodawać po kilka łyżek maku. Grysik zmieszać z proszkiem do pieczenia  i cukrem waniliowym, dodać do maku, kolejno dokładać po kilka łyżek startych jabłek oraz bakalie. Na koniec dołożyć ubite białka ze szczyptą soli, zamieszać całość bardzo delikatnie tylko do połączenia się białek z makiem. Ciasto wyłożyć na blaszkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez 45 minut - by ciasto zbytnio się nie wysuszyło. Makowiec po upieczeniu odstawić w chłodne miejsce. Gdy całkowicie ostygnie udekorować polewą czekoladową lub grubsza warstwa lukru - najlepiej smakuje następnego dnia! :) SMACZNEGO!!!

2 komentarze:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...