POLECAM :)
Blaszka standard: 34X24 cm.
Składniki na ciasto makowe:
- 50 dkg maku
- 20 dkg cukru drobnego do wypieków
- 6 jajek
- 12,5 dkg dobrego masła
- 50 dkg tartych na grubych oczkach jabłek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 kopiastych łyżek grysiku
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
- 5 dkg rodzynek namoczonych i odciśniętych
- 5 dkg skórki pomarańczowej
Wykonanie:
Mak sparzyć wrzątkiem, najlepiej na 3 godziny przed wykonaniem masy makowej. Można zagotować ale tak by nie doprowadzić do wrzenia. Sparzony zmielić 2 krotnie. W makutrze utrzeć masło z cukrem i żółtkami, dodawać po kilka łyżek maku. Grysik zmieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodać do maku, kolejno dokładać po kilka łyżek startych jabłek oraz bakalie. Na koniec dołożyć ubite białka ze szczyptą soli, zamieszać całość bardzo delikatnie tylko do połączenia się białek z makiem. Ciasto wyłożyć na blaszkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez 45 minut - by ciasto zbytnio się nie wysuszyło. Makowiec po upieczeniu odstawić w chłodne miejsce. Gdy całkowicie ostygnie udekorować polewą czekoladową lub grubsza warstwa lukru - najlepiej smakuje następnego dnia! :) SMACZNEGO!!!
apetycznie wyszło Ci to ciacho :)
OdpowiedzUsuńBardzo Ci dziękuję, choć nie mogłam się uporać z fotografią :)
OdpowiedzUsuń