Dlatego moja dzisiejsza propozycja jest bardzo prosta i szybka w wykonaniu. Zapraszam na pyszny sernik na zimno z malinami, i już :)
Składniki na spód ciasta:
- duża paczka maślanych herbatników
- 120 g dobrego masła
Składniki na część sernikową:
- 1 kg naturalnego sera z wiaderka
- 4 łyżki cukry pudru
- 1galaretka cytrynowa
- 2 łyżki żelatyny
Składniki na wierzch ciasta:
- 2 szklanki malin
- 1 galaretka malinowa
Niezbędne:
- tortownica o średnicy 24 cm
- pergamin
Tortownicę nasmarować i wyłożyć pergaminem również boki - ja wycinałam paski i na wysmarowaną obręcz, dociskałam je tak by połączyły się z dnem.
Herbatniki zmiksować na pył, lub utrzeć. Masło rozpuścić i połączyć z herbatnikami, całość umieścić na kilka minut w lodówce. Kolejno wyłożyć dno tortownicy i obręcz w dolnej części. Wstawić do lodówki.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku, wsypać żelatynę i starannie wymieszać. Galaretkę malinową również rozpuścić w 1,5 szklanki wrzątku. Obie odłożyć w chłodne miejsce.
Ser wyłożyć do większej miski, wymieszać z cukrem pudrem i lekko tężejącą galaretką cytrynową, można całość umieścić na kilka chwil w lodówce. Kolejno wylać masę serową do tortownicy, wyłożyć malinami - lekko je dociskając, całość odłożyć do schłodzenia na ok 20 minut, po tym czasie wylać na ciasto galaretkę malinową. Odłożyć na ok 3 godziny do lodówki. SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz