Sezon na maliny w pełni, pomysłów na ciasta sporo, tylko ten czas... :) Poniższa propozycja to lekkie malinowe ciasto z waniliowym kremem budyniowym. Całość wygląda bardzo apetycznie i świetnie prezentuje się również jako mini torcik :) POLECAM!
Składniki na biszkopt:
- 5 dużych jaj
- 3/4 szkl mąki pszennej
- kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem waniliowy:
- 1 duży budyń waniliowy z cukrem
- 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
- 2,5 szkl. mleka
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- laska wanilii
- 180 g masła
Składniki na malinową piankę:
- 1 szklanka malin
- 2 szklanki śmietanki kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 smietanfix
- 1 duża galaretka malinowa rozpuszczona w szklance wrzątku
Dodatkowo:
- 2 szklanki malin
- 2 galaretki malinowe rozpuszczone w 2-ch szkl. wrzątku
Do robienia tego typu ciast polecam mieć w posiadaniu metalową ramkę do ciast by galaretka czy pianka nie wypływały :) !!!
Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkopt - standardowa blaszka do ciast. Po wystudzeniu przekroić na pół.
Budyń: 2 szklanki mleka zagotować z ziarenkami i resztą laski wanilii oraz dwiema łyżkami cukru. Budyń i mąkę ziemniaczaną rozrobić w 1/2 szklanki mleka. Przed wlaniem budyniu wyciągnąć laskę z wanilii. Wlać budyń, ugotować, zdjąć z palniki i dokładać po kawałku masła mieszając. Gdyby całość była za gęsta można spowrotem podgrzać budyń wlewając mleko i intensywnie mieszając.
Budyń rozprowadzić na połowie biszkoptu i przykryć drugą częścią.
Pianka malinowa:
Śmietankę ubić z pudrem i fixem. Dodać tężejącą galaretkę, na koniec zblendowaną szklankę malin - mieszając całość łyżką. Dać do schłodzenia do lodówki-dosłownie 2-3 minuty.
Z wierzchniej warstwy biszkoptu zedrzeć skórkę i wyłożyć piankę, posypać malinami - lekko je dociskając - całość przełożyć do lodówki. Po kilkunastu minutach wylać na nasze ciasto tężejącą galaretkę malinową. Schłodzić. SMACZNEGO!!!
poniedziałek, 10 lipca 2017
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz