Składniki na biszkopt:
- 4 duże jaja
- 1/3 szkl. cukru
- pół szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem tiramisu:
- 500 g serka typu mascarpone
- 3 średnie żółtka
- 5 kopiastych łyżek cukru pudru
Do nasączenia:
- szklanka mocnej parzonej kawy
- 5 łyżek amaretto
- łyżka mocniejszego alkoholu: wódka lub koniak
Dodatkowo:
- 2 łyżki gorzkiego dobrego kakao
- 10 biszkoptów typu "kocie języczki"
Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkopt w tortownicy o średnicy 24 cm. Po wystudzeniu przekroić na pół.
Krem: Pamiętaj by żółtka i serki były schłodzone to zapewni iż krem się nie zetnie! Żółtka utrzeć na gładka masę z cukrem pudrem, kolejno dodawać po kopiastej łyżce serka mascarpone. Po dodaniu całości miksować na średnich obrotach ( u mnie na 4 stopniu) do momentu całkowitego zgęstnienia kremu - bez obaw napewno zgęstnieje, jednak należy pamiętać by go nie przetrzeć! Gotowy schłodzić w lodówce.
Połówki biszkoptów dobrze nasączyć przygotowanym ponczem. Na pierwszą z nich wyłożyć połowę kremu, wyrównać, posypać kakaem i przykryć drugą połówką ale częścią naponczowaną do góry. Wyłożyć resztę kremu dekorując przy tym obręcz ciasta, ułożyć połówki biszkopcików do około i całość posypać kakaem. Przed podaniem torcik należy schładzać przez kilka godzin:) SMACZNEGO!!!
Wyborny tort! :)
OdpowiedzUsuń