Składniki na biszkopt:
- 4 duże jaja
- 1/3 szkl. cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 1/2 szkl. mąki
- 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na ciasto kokosowe:
- 5 białek
- 2/3 szkl. cukru
- 100g wiórków kokosowych
- łyżka mąki ziemniaczanej + szczypta proszku do pieczenia
- 150 g wafelków przekładanych białą czekoladą (lub 3 wafelki typu princessa po 48 g każdy)
Składniki na krem waniliowy:
- 2 szkl. mleka
- 5 żółtek
- laska wanilii
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szkl. cukru - pół tabliczki białej czekolady
- 4 łyżki likieru kokosowego
- 210 g dobrego masła
Dodatkowo:
- 50 g wiórków kokosowych
- likier kokosowy do nasączenia
- 2 wafelki z białą czekoladą
Biszkopt: Z podanych składników upiec biszkopt. Po przestudzeniu delikatnie zdrapać górną skórkę i intensywnie nasączyć likierem kokosowym.
Ciasto kokosowe: Ubić białka ze szczyptą soli, dodawać stopniowo cukier i nadal ubijać na sztywno. Kokos wymieszać z mąką i proszkiem oraz pokrojonymi w drobną kostkę wafelkami, dodać do białek, mieszać ręcznie. Piec w temp 150 st. C przez ok. 30 min. Uwaga by nie przypalić! Po wystudzeniu nasączyć likierem z obu stron.
Krem: Żółtka zmiksować z mąkami oraz z 1/2 szkl. mleka - tak by nie było gródek-użyłam blendera. Resztę mleka zagotować z cukrem. Laskę wanilii przeciąć, wydrążyć nasionka dodać do mleka, skorupkę laski wrzucić również - gdy mleko zacznie się gotować wyjąć. Do gotującego się mleka małym strugiem wlewać mieszankę z żółtek cały czas mieszając, ugotować ja budyń. Zdjąć z palnika, dodać pokruszoną wcześniej czekoladę, wymieszać i przykryć folią spożywczą by nie powstał kożuch. Schłodzić. 50 g wiórków kokosowych zrumienić na patelni - najlepiej teflonowej bez użycia tłuszczów. Masło zmiksować, dodawać po jednej łyżce zimnego budyniu. Następnie do całości dolać likier nie przerywając miksowania - schłodzić w lodówce.
Na nasączony biszkopt wyłożyć połowę kremu, posypać połową zrumienionego kokosu, następnie - placek kokosowy i pozostały krem. Oprószyć resztą kokosu i pokruszonymi wafelkami. Przed podaniem schłodzić - najlepiej całą noc.
Pyszności! :D
OdpowiedzUsuńOj,oj...brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam! :>
OdpowiedzUsuń