środa, 10 lutego 2016

Naleśniki jaglano-szpinakowe zapiekane z beszamelem

    Naleśniki zazwyczaj kojarzą się jako danie lub deser na słodko. Jednak coraz częściej można spotkać inne wersje naleśnikowe bardziej wytrawne. Powstają naleśnikarnie, a w menu wielu restauracji możemy wyczytać i zamówić przykładowo naleśniki po mexykańsku, z mięsem, jarskie itp...
    Moja propozycja na pyszne danie to naleśniki nadziewane farszem jaglano-szpinakowym, a żeby nie było tak nudno zrobiłam pyszny sos beszamelowy i zapiekłam wszystko w piekarniku. Polecam, danie jest delikatne i bardzo smaczne. Sos beszamelowy w brew pozorom nie jest prosty w wykonaniu, jednak jak już dojdziemy do wprawy, będziemy go robić z zamkniętymi oczyma. Przepis na sos pochodzi z książki kucharskiej " Kuchnia Polska".






Składniki na ciasto (podaję składniki na oko, najlepiej je zrobić wg swojego sprawdzonego przepisu):
Przygotuj ciasto naleśnikowe wg swojego przepisu, lub:
- 2 jaja - 350 ml mleka - 200 g mąki - pół łyżeczki soli - łyżka stołowa ziół prowansalskich - olej do smażenia 

Składniki na farsz jaglano-szpinakowy:

- 100 g kaszy jaglanej (woreczek) - ugotować 
- 150 g świeżego szpinaku
- 1 średnia cebula
- 2-3 łyżki oleju rzepakowego
- 2 łyżki masła
- sól i pieprz do smaku

Składniki na sos beszamelowy:

- 40 g masła
- 40 g mąki pszennej
- ok. 1/4 l śmietany słodkiej
- 1/8 l rosołu, mleka lub wody (u mnie mleko pomieszane z wodą)
- 2 żółtka
- szczypta soli
- łyzka soku z cytryny
- 1/3 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 40 g startego sera


Z podanych składników na ciasto upiec naleśniki, nie spiec - pieczemy na blado z każdej strony. U mnie wyszło 12 naleśników - mniejszych.

Farsz. Szpinak pokroić niezbyt drobno, przesmażyć na rozgrzanym oleju. Cebulkę pokroić w drobną kostkę, smażyć na maśle. Szpinak i cebulkę wymieszać dokładnie z przestudzoną kaszą jaglaną doprawiając do smaku solą i większa ilością pieprzu wedle uznania.

Sos: Masło roztopić w rondelku, dodając mąkę zasmażać ale nie rumienić, dodać mleko z wodą, rozprowadzić na gładko, zagotować. Przyprawić do smaku solą. Zdjąć z palnika i powoli dodawać rozgniecione widelcem żółtka z dwiema łyżkami śmietany - uwaga by się nie zrobiła jajecznica:) Dodać resztę śmietany i tarty ser (starłam na najmniejszych oczkach). Na końcu dodać sok z cytryny intensywnie mieszając i do smaku gałkę muszkatołową. Podgrzać ale nie gotować.

Naleśniki zwijać z farszem, układać w naczyniu żaroodpornym (ułożyłam w naczyniu i przykrywce:)), polać dużą ilością sosu i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 150 st. C przez ok. 10-15 minut do powstania złotej skorupki na wierzchu lub delikatnego zrumienienia:) SMACZNEGO!!!



3 komentarze:

  1. Ale one cudownie wyglądają! :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcie może tego nie oddaje lecz w smaku ... nie da się opisać, rozpływają się w ustach, POLECAM!!! Prosto, smacznie i zdrowo.

    OdpowiedzUsuń

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...