(Zdjęcia nie są zbyt apetyczne niestety czas mnie poganiał :))
Składniki:
- 2 duże filety miruny
- 1 duża marchew
- 1 duża pietruszka
- 1/4 korzenia selera
- 10 grubszych krążków pora
- 1 mała cebula
- sól i pieprz do smaku
- skórka cytrynowa
- oliwa
- świeży pokrojony koperek
- pergamin do smażenia
Warzywa obrać i pokroić w paski. Cebulę pokroić w grubsza kostkę. Wszystkie przełożyć na głęboka i dużą patelnię, podlać 3/4 szkl. wrzątku i dusić na pół twardo pod przykryciem. Filety rybne pokroić w części, osolić, przyprawić pieprzem oraz skórką cytrynową. Z pergaminu wyciąć okrąg tak by można było go ułożyć na dnie patelni, na nim poukładać kawałki ryby (można usmażyć na 2 razy jeśli wszystkie się nie zmieszczą), delikatnie skropić oliwą z oliwek i podsmażyć na wolnym ogniu.
Warzywa odkryć delikatnie osolić, poukładać kawałki podsmażonej ryby i gotować na wolnym ogniu odkryte - jeśli woda zbytnio wyparuje dolać wrzątku.
Całość gotować aż warzywa zmiękną. Kawałki ryby wyłożyć na talerz, poukładać na nią warzywa i polać gęstym sosem chrzanowym, na który, przepis znajdziecie tutaj
http://anetanapodbeskidziu.blogspot.com/2014/11/sos-chrzanowy-na-zasmazce.html
:) SMACZNEGO!!!
mniam! COŚ PYSZNEGO!
OdpowiedzUsuńRyba i warzywka - lubię takie obiadki.
OdpowiedzUsuń