Składniki na ciasto:
- 30 dag mąki pełne ziarno (ew. pszennej)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 15 dag margaryny
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 3 duże żółtka
- 1 łyżka octu jabłkowego
Składniki na krem orzechowy:
- 12,5 dag dobrego masła
- 12 dag orzechów włoskich
- 1/3 szklanki mleka
- 1 duże żółtko
- 3/4 szkl. cukru pudru
- 2 łyżki spirytusu
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i posiekać z margaryną. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, dodać do mąki, wlać ocet i zarobić ciasto kruche. Odstawić na 15 minut w chłodne miejsce. Następnie na stolnicy wałkować ciasto na grubość 2-3 mm i za pomocą kieliszka wykrawać niewielkie krążki. Foremki posmarować tłuszczem, wykładać ciastem - wgniatając je w foremkę i usuwając nadmiar z brzegów. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 st. C przez 10-12 min do zrumienienia! Gorące wyjmować z foremek i układać na talerzu wyłożonym ręcznikiem kuchennym.
Orzechy przesiekać na drobno (można mielić w młynku), zalać gorącym mlekiem i odstawić w chłodne miejsce - powinny mocno zgęstnieć. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkiem. Przestygnięte orzechy dodawać do masy (po kilka łyżek) cały czas miksując na wolnych obrotach, na koniec dodać spirytus. Krem odstawić do schłodzenia. Do każdej połówki orzeszka nakładać krem, łączyć, na koniec oprószyć delikatnie cukrem pudrem. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin:) SMACZNEGO!!!
W dzieciństwie na święta zawsze przygotowywane były te CUDA! Na patelnie o specjalnym wytłoczeniu na te maleństwa :) Jak sobie przypomnę ten smak.... Mmmmyyy :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam;) !
OdpowiedzUsuń