Składniki na biszkopt:
- 5 duzych jaj
- 1/2 szkl. cukru
- pół szkl. mąki pszennej
- 2 kopiaste łyżki maki ziemniaczanej
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka z brzoskwiniami:
- puszka brzoskwiń
- 2 galaretki brzoskwiniowe
Ptasie mleczko:
- 2 galaretki: cytrynowa, agrestowa
- 500 ml śmietanki kremówki
Dodatkowo:
- 70 g wiórków kokosowych uprażonych na złoty kolor
Biszkopt: Białka ubić ze szczypta soli, dodać cukier, ubijać na sztywno. Kolejno wlewać po jednym żółtku. Następie wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawać do masy jajecznej mieszając intensywnie łyżką. Piec w temp. 150 st. C przez ok 30 min.
Galaretka: Galaretki rozpuścić w dwóch szkl. wrzątku. Brzoskwinie odsączyć i zblendować na mus. Do tężejącej galaretki wlać mus, wymieszać. Gdy biszkopt ostygnie, zdjąć z niego górna skorupkę za pomocą noża stołowego, wylać tężejącą galaretkę z musem. Najlepiej użyć metalowej ramki by nic się nie wylało poza biszkopt. Odłożyć do schłodzenia.
Ptasie mleczko: Galaretki rozpuścić w dwóch szkl. wrzątku - odłożyć do stężenia. Kremówkę ubić, dodawać stopniowo tężejące galaretki delikatnie ucierać. Całość dać na chwilę do lodówki ( 1 min), następnie wylać na stężały mus z galaretką, wyrównać, posypać kokosem. Chłodzić przed podaniem:) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz