środa, 28 października 2015

Roladki indycze w sosie śmietanowo-żurawinowym

Kombinacje z roladami to moja specjalność. Uwielbiam je pod każdą postacią. Zwłaszcza te z mięsa drobiowego, bogatego w białko. Najprościej i zarazem bardzo szybko robi się właśnie roladki z mięs drobiowych. Polecam szczególnie z fileta indyczego, przepisem dzielę się poniżej. Nadzienie? proponuję warzywa oraz kilka aromatycznych przypraw nadających się do białego mięsa.






Przepis na 4 porcje.

Składniki na roladki:

- 4 duże porcje (plastry) fileta z indyka
- średnia marchew
- ogórek kiszony
- 2 plasterki sera żółtego
- 4 łyżki musztardy
- łyżeczka ziarenek kolendry
- łyżka słodkiej papryki mielonej
- 2 gałązki natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku

Sos:

- 2 płaskie łyżki margaryny lub masła
- mała marchew
- 5 plasterków pora
- 1 mała cebulka
- 20 ziarenek świeżej (ew. suszonej) żurawiny
- kopiasta łyżka mąki
- 2 pełne łyżki kwaśnej śmietany
- 1,5 łyżki marynaty do mięs (lu przyprawy typu gyros)
- pół łyżeczki rozmarynu i oregano
- woda
- sól i pieprz do smaku 

Dodatkowo:

- nić kuchenna

Filety delikatnie rozbić za pomocą tłuczka. Przyprawić pieprzem, solą z obu stron oraz posypać słodką papryką, rozgniecioną kolendrą z jednej strony i posmarować musztardą. Wcześniej podgotować obraną marchewkę. Półmiękką przekroić na 4 części, tak samo ogórek kiszony. Układać na części posmarowanej musztardą. Na koniec nasze nadzienie posypać posiekaną drobno natką pietruszki i przykryć połówką plasterka sera żółtego. Roladki starannie zwiną obwiązując je nicią kuchenną.

 Na patelni rozgrzać tłuszcz, ułożyć roladki i zarumienić dokładnie z każdej strony. Następnie wlać 150 ml ciepłej wody, posypać marynatą, rozmarynem, oregano, solą i pieprzem. Dołożyć połowę żurawiny, pokrojoną w plasterki marchewkę, por oraz posiekaną drobno cebulkę. Dusić ok 30 minut na wolnym ogniu co jakiś czas podlewając wodą i obracając rolady. Gdy będą miękkie wyjąć. Na patelnię dolać 3/4 szkl. przegotowanej wody. Zrobić zakotkę z łyżki mąki i 4 łyżek wody, wlać ją i wymieszać całość pozostawiając kilka minut na wolnym ogniu. Parę łyżek sosu połączyć ze śmietaną w kubeczku, dolać do całości, wymieszać, dodać resztę żurawiny, gotować kilka minut, ewentualnie doprawić do smaku. Włożyć roladki. Po kilku minutach podawać z ulubioną surówką i kaszą jaglaną :) SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...