Do układania warstw ciasta przyda Wam się metalowa obręcz.
Składniki na biszkopt:
- 4 jaja
- pół szkl. mąki + 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 szkl. cukru
Warstwa budyniowa:
- 900 ml zielonego soku typu "Kubuś" (gęsty)
- 2,5 budyniu waniliowego bez dodatku cukru
Ptasie mleczko:
- 500 ml kremówki
- 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 1,5 szkl. wrzątku
Dodatkowo:
- 2 galaretki agrestowe rozpuszczone w 2 szkl. wrzątku
- 2 paczki delicji pomarańczowych
Białka ubić ze szczyptą soli, wsypać cukier, ucierać. Kolejno dodawać po jednym żółtku. Na koniec mieszając ręcznie dodawać partiami mąki wymieszane z proszkiem. Biszkopt piec w temp. 150 st. C przez 25 minut. Wystudzić, przełożyć na deskę.
Z 900 ml soku odlać pół szklanki, rozrabiając budynie. Resztę zagotować na wolnym ogniu. Wlać rozrobiony budyń cały czas mieszając by się nie przypalił. Gotowy odstawić do przestygnięcia. Na biszkopt przełożyć mocno ciepły (ale nie gorący) budyń. kolejno poukładać delicje czekoladą do góry, całość wstawić do lodówki.
Kremówkę ubić, wlewać powoli tężejąca galaretkę, ucierać na wolnych obrotach - można delikatnie schłodzić by stężało. Ptasie mleczko wylać na warstwę z delicjami, wyrównać, znów odstawić w chłodne miejsce. Gdy galaretki na wierzch zaczną tężeć wylać je na ciasto. Chłodzić ok. 30 min :) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz