poniedziałek, 21 września 2015

Babka ucierana z gruszkami

Raz za czas lubię upiec zwykłą babówkę bez zbędnych komplikacji. Przepis na tę dostałam od przyjaciółki lecz skład i proporcje zmieniłam po swojemy i .... wyszła równie pyszna, puszysta, aromatyczna. Polecam ten przepis, zobaczcie jak z prostej babki ucieranej można zrobić babówkę z sezonowymi owocami:)





Mówię na nią babka kubkowa, gdyż wszystkie składniki odmierzane są w kubku po jogurcie naturalnym - bazowy składnik przepisu.

Forma babówkowa: 30cm x 10cm

Składniki:

- 180 g jogurtu naturalnego (mały kubek)
- 1 i 1/3 kubka cukru
- 3 niepełne kubki mąki
- kubek oleju rzepakowego
- 4 duże jaja
- 2 pełne łyżki kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- duża gruszka

Białka oddzielić od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli, a żółtka z cukrem do białości. Kolejno dodać do żółtek jogurt naturalny (partiami), wolnym strumieniem wlewać olej. Do masy wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia ucierając na wolnych obrotach, na koniec przełożyć pianę z białek, miksować. Połowę ciasta wylać na przygotowaną blaszkę, do pozostałej części dodać kakao, wymieszać przekładając na jasne ciasto. Gruszkę pokroić w plasterki ok. 0,5 cm i delikatnie powbijać w ciasto by było widać wierzch plasterków. Całość piec w temp. ok 170 st. C przez 50 minut, po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem:) SMACZNEGO!!!

1 komentarz:

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...