Przepis na te rogaliki odkładałam bardzo długo, a szkoda. Ogólnie nie przepadam za ciasteczkami czy pączkami pieczonymi na smalcu. Dziś z czystym sumieniem mogę polecić owe rogaliki smalcowe, rewelacja. Przygotowanie ciasta nie zajmuje wiele czasu, a radość łasuchowania? bezcenna:) Użyłam do nadzienia własnoręcznie zrobionej konfitury z płatków dzikiej róży wymieszanej z powidłami śliwkowymi. POLECAM!
Składniki:
- 20 dkg smalcu (kostka)
- 60 dkg mąki
- 3 dkg drożdży
- łyżka cukru
- 2 żółtka
- 1 jajo
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany + 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- konfitura z płatków róż oraz powidła śliwkowe (ew. marmolada różana)
Mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą soli, drożdże utrzeć z cukrem. Żółtka i jajo roztrzepać. Smalec pokroić na drobniejsze kawałki i miękki przełożyć do mąki. Śmietanę, jogurt, jaja oraz drożdże wlać do mąki i starannie zarobić ciasto, powinno być troszkę kleiste. Stolnicę oprószyć solidnie mąką, wyłożyć 1/3 ciasta obtaczać w mącę, wałkować na grubość ok 3-4 mm tworząc okrąg. Tak samo postępować z pozostałą ilością ciasta. Wycinać radełkiem trójkąty według uznania smarować konfiturą i zwijać rogaliki zaczynając od strony szerszej. Piekarnik nagrzać do 170 st. C. Blaszkę piekarnikową wyłożyć pergaminem i układać rogaliki zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Piec przez 25 min w nagrzanym piekarniku, lub do całkowitego zrumienienia. Oprószyć cukrem pudrem:) SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
Na słodko, ciasto Ambasador w mojej wersji bez kremu budyniowego lecz z serkiem mascarpone. Na blogach kulinarnych znalazłam wiele przepisów...
Na smalcu wychodzą takie wypieki najlepiej. Tak twierdziła moja Babcia.
OdpowiedzUsuńA Twoje rogaliki wyglądają przepysznie!
Mniam, musiały smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńNawet nie podejrzewałam, że pieczone z dodatkiem smalcu wyjdą tak smakowite:) POLECAM!!!
OdpowiedzUsuń