Przepis na te rogaliki odkładałam bardzo długo, a szkoda. Ogólnie nie przepadam za ciasteczkami czy pączkami pieczonymi na smalcu. Dziś z czystym sumieniem mogę polecić owe rogaliki smalcowe, rewelacja. Przygotowanie ciasta nie zajmuje wiele czasu, a radość łasuchowania? bezcenna:) Użyłam do nadzienia własnoręcznie zrobionej konfitury z płatków dzikiej róży wymieszanej z powidłami śliwkowymi. POLECAM!
Składniki:
- 20 dkg smalcu (kostka)
- 60 dkg mąki
- 3 dkg drożdży
- łyżka cukru
- 2 żółtka
- 1 jajo
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany + 1/2 szkl. jogurtu naturalnego
- szczypta soli
- konfitura z płatków róż oraz powidła śliwkowe (ew. marmolada różana)
Mąkę przesiać, wymieszać ze szczyptą soli, drożdże utrzeć z cukrem. Żółtka i jajo roztrzepać. Smalec pokroić na drobniejsze kawałki i miękki przełożyć do mąki. Śmietanę, jogurt, jaja oraz drożdże wlać do mąki i starannie zarobić ciasto, powinno być troszkę kleiste. Stolnicę oprószyć solidnie mąką, wyłożyć 1/3 ciasta obtaczać w mącę, wałkować na grubość ok 3-4 mm tworząc okrąg. Tak samo postępować z pozostałą ilością ciasta. Wycinać radełkiem trójkąty według uznania smarować konfiturą i zwijać rogaliki zaczynając od strony szerszej. Piekarnik nagrzać do 170 st. C. Blaszkę piekarnikową wyłożyć pergaminem i układać rogaliki zachowując kilkucentymetrowe odstępy. Piec przez 25 min w nagrzanym piekarniku, lub do całkowitego zrumienienia. Oprószyć cukrem pudrem:) SMACZNEGO!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Na smalcu wychodzą takie wypieki najlepiej. Tak twierdziła moja Babcia.
OdpowiedzUsuńA Twoje rogaliki wyglądają przepysznie!
Mniam, musiały smakować bajecznie :)
OdpowiedzUsuńNawet nie podejrzewałam, że pieczone z dodatkiem smalcu wyjdą tak smakowite:) POLECAM!!!
OdpowiedzUsuń