piątek, 5 czerwca 2015

Zimny sernik truskawkowy

Nowa wersja sernika na zimno z truskawkami powstała całkiem przypadkowo, wszystko dzięki kostce sera białego ;) Stanie przy gorącym piekarniku w tak upalne dni wykluczone, dlatego polecam właśnie ten przepis. Prosty, szybki i smaczny serniczek, z dodatkiem gałki lodów czekoladowych smakuje wyśmienicie!





Składniki na masę serkową:

- 420 g serka waniliowego (typu Danio)
- 250 g sera białego (najlepiej odsączonego)
- 1 galaretka cytrynowa
- 3 łyżeczki żelatyny
- 250 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

- ok. 50 szt. dużych truskawek
- paczka okrągłych biszkoptów
- kilka kostek czekolady deserowej lub posypka czekoladowa

Galaretkę rozpuścić w szklance wody z żelatyną. Truskawki umyć, obrać następnie 15 szt. pokroić w plasterki. Tortownice wyłożyć biszkoptami.  Kostkę sera rozgnieść dokładnie widelcem i wymieszać z serkami waniliowymi by powstała jednolita masa. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z pudrem. Można na delikatnych obrotach przemiksować masę serkową. Dodawać małymi partiami ser do kremówki cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec powoli wlewać tężejącą galaretkę. Całość włożyć na ok 3 min do lodówki. Na wyłożone biszkoptami  dno tortownicy wylać połowę tężejącej masy serowej, poukładać na nią pokrojone truskawki, zalać pozostałą częścią. Następnie poukładać owoce i posypać czekoladą. Sernik umieścić w lodówce na ok 2-3 godziny przed podaniem:) SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...