Składniki na masę serkową:
- 420 g serka waniliowego (typu Danio)
- 250 g sera białego (najlepiej odsączonego)
- 1 galaretka cytrynowa
- 3 łyżeczki żelatyny
- 250 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
- ok. 50 szt. dużych truskawek
- paczka okrągłych biszkoptów
- kilka kostek czekolady deserowej lub posypka czekoladowa
Galaretkę rozpuścić w szklance wody z żelatyną. Truskawki umyć, obrać następnie 15 szt. pokroić w plasterki. Tortownice wyłożyć biszkoptami. Kostkę sera rozgnieść dokładnie widelcem i wymieszać z serkami waniliowymi by powstała jednolita masa. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić z pudrem. Można na delikatnych obrotach przemiksować masę serkową. Dodawać małymi partiami ser do kremówki cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec powoli wlewać tężejącą galaretkę. Całość włożyć na ok 3 min do lodówki. Na wyłożone biszkoptami dno tortownicy wylać połowę tężejącej masy serowej, poukładać na nią pokrojone truskawki, zalać pozostałą częścią. Następnie poukładać owoce i posypać czekoladą. Sernik umieścić w lodówce na ok 2-3 godziny przed podaniem:) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz