poniedziałek, 1 czerwca 2015

Owocow-kwaskowy biszkopt

Zapraszam na połączenie smaków wiosny: rabarbarowo - truskawkowy i lata: jabłkowy, ukryte w delikatnym biszkopcie. Po raz pierwszy experymentalnie zrobiłam dżem z rabarbaru i jabłek, smak obłędny, polecam również do zaprawy.




Składniki na biszkopt:

- 6 jaj
- niepełna szkl. mąki pszennej 
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. cukru
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia

Do przełożenia:

- 6 dużych jabłek
- 4 duże laski rabarbaru 
- 2 galaretki agrestowe

Na wierzch:

- 15-20 dużych truskawek
- laska rabarbaru
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 galaretki truskawkowe

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Dodawać kolejna po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodawać po kilka łyżek mąk wymieszanych z proszkiem mieszając już ręcznie. Piec w temp. 150 st C ok 30 min. Wyjąc, ostudzić, przekroić na pół. 
Jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę, tak samo postąpić z rabarbarem, włożyć do rondla zalać 2 łyżkami wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy owoce lekko się rozgotują odkryć i gotować jeszcze przez chwilę, zdjąć z ognia, wsypać galaretki, wymieszać i odstawić by wszystko stężało. Można ew. dodać łyżeczkę żelatyny namoczonej w gorącej wodzie.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 2-ch szkl. wrzątku-odstawić do stężenia. Truskawki i laskę rabarbaru pokroić, przełożyć do miseczki, zasypać cukrem.
Na połowę blatu wylać mocno tężejącą konfiturę z galaretkami, przykryć drugą częścią biszkoptu, wyłożyć owoce zasypane cukrem, zalać tężejącymi truskawkowymi galaretkami. Całość umieścić w lodówce na kilka godzin:) SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...