Składniki na biszkopt:
- 6 jaj
- niepełna szkl. mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. cukru
- kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
Do przełożenia:
- 6 dużych jabłek
- 4 duże laski rabarbaru
- 2 galaretki agrestowe
Na wierzch:
- 15-20 dużych truskawek
- laska rabarbaru
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- 2 galaretki truskawkowe
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i dalej ubijać. Dodawać kolejna po jednym żółtku cały czas miksując. Na koniec dodawać po kilka łyżek mąk wymieszanych z proszkiem mieszając już ręcznie. Piec w temp. 150 st C ok 30 min. Wyjąc, ostudzić, przekroić na pół.
Jabłka obrać, pokroić w grubszą kostkę, tak samo postąpić z rabarbarem, włożyć do rondla zalać 2 łyżkami wody i dusić pod przykryciem na małym ogniu co jakiś czas mieszając. Gdy owoce lekko się rozgotują odkryć i gotować jeszcze przez chwilę, zdjąć z ognia, wsypać galaretki, wymieszać i odstawić by wszystko stężało. Można ew. dodać łyżeczkę żelatyny namoczonej w gorącej wodzie.
Galaretki truskawkowe rozpuścić w 2-ch szkl. wrzątku-odstawić do stężenia. Truskawki i laskę rabarbaru pokroić, przełożyć do miseczki, zasypać cukrem.
Na połowę blatu wylać mocno tężejącą konfiturę z galaretkami, przykryć drugą częścią biszkoptu, wyłożyć owoce zasypane cukrem, zalać tężejącymi truskawkowymi galaretkami. Całość umieścić w lodówce na kilka godzin:) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz