wtorek, 9 czerwca 2015

Konfitura z płatków dzikiej róży

Najwspanialszy aromat wiosny i lata to moja kwitnąca dzika róża. Żywopłot który tworzy w moim ogrodzie jest moim ulubionym zakątkiem. Zarówno z płatków jak i owoców można stworzyć cuda od kuchni strony:) Z płatków robię konfitury i nalewki, są smaczne i bardzo mocno aromatyczne. Natomiast z owoców można zrobić wino, napar herbaciany, z nasion natomiast olejek. Pamiętajmy iż owoce dzikiej róży są niezastąpionym źródłem witaminy C, mają jej więcej niż przykładowo czarna porzeczka i nie mogą się równać z syntetycznym, sztucznym aptecznym zamiennikiem tejże witaminy. Na przepisy z owoców zapraszam jesienią:) Tymczasem poniżej pyszna konfitura, którą tez można przygotować na różne sposoby!!!

Składniki do przygotowania konfitury:

- 45 główek dzikiej róży
-12 kopiastych łyżek cukru + pół szkl. cukru
- 1 cytryna
- 3/4 szkl. wody

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...