Najwspanialszy aromat wiosny i lata to moja kwitnąca dzika róża. Żywopłot który tworzy w moim ogrodzie jest moim ulubionym zakątkiem. Zarówno z płatków jak i owoców można stworzyć cuda od kuchni strony:) Z płatków robię konfitury i nalewki, są smaczne i bardzo mocno aromatyczne. Natomiast z owoców można zrobić wino, napar herbaciany, z nasion natomiast olejek. Pamiętajmy iż owoce dzikiej róży są niezastąpionym źródłem witaminy C, mają jej więcej niż przykładowo czarna porzeczka i nie mogą się równać z syntetycznym, sztucznym aptecznym zamiennikiem tejże witaminy. Na przepisy z owoców zapraszam jesienią:) Tymczasem poniżej pyszna konfitura, którą tez można przygotować na różne sposoby!!!
Składniki do przygotowania konfitury:
- 45 główek dzikiej róży
-12 kopiastych łyżek cukru + pół szkl. cukru
- 1 cytryna
- 3/4 szkl. wody
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Ciasteczka maślane
Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...
-
Pyszne ciasto, bez mas, czekolady, nie tuczące, bardzo miękkie i apetyczne:) Uwielbiam je robić, zwłaszcza że nie wymaga wysiłku. Miodownik ...
-
Zapraszam na pyszne ciasto "Dobosz". Piecze się ja na plackach miodowych, a przekłada pysznym kremem na bazie grysiku i olejku mig...
-
W naszym ogródku rozpoczął się sezon na wczesne jabłka. Kwaskowa odmiana świetnie nadaje się do wypieków takich oto przysmaków. Polecam prze...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz