Składniki:
- 12 szt. młodych ziemniaków
- 70 g masła
- 2 ząbki czosnku
- po łyżeczce suszonego majeranku i oregano
- płaska łyżeczka otartej gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki rozmarynu
- pół łyżeczki vegety lub soli (do smaku)
- 3 gałązki natki pietruszki
- 3 gałązki zielonego koperku
Ziemniaki starannie opłukać, przekroić na połówki, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane przełożyć do naczynia żaroodpornego. Masło roztopić, czosnek wycisnąć przez praskę, dodać przyprawy i wszystko razem wymieszać. Za pomocą pędzelka solidnie posmarować ziemniaki połową przygotowanego masełka. Wstawić do nagrzanego piekarnika, temp. 180 st. C, zapiekać przez 30 min. odkryte. W połowie pieczenia znów posmarować masłem. Wyjąć, posypać posiekaną pietruszką z koperkiem:) SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz