środa, 10 czerwca 2015

Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z masłem czosnkowo-ziołowym

Każdy bez wyjątku powinien spróbować prostego i pysznego przepisu na młode ziemniaczki zapiekane. Samo przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a tak urozmaicony obiad będzie smakował wyśmienicie. Ziemniaczki opiekane są również świetne z sosem czosnkowym. Teraz gdy mamy sezon w pełni wykorzystajmy młode i świeże warzywa.






Składniki:

- 12 szt. młodych ziemniaków
- 70 g masła
- 2 ząbki czosnku
- po łyżeczce suszonego majeranku i oregano
- płaska łyżeczka otartej gałki muszkatołowej 
- 2 łyżeczki rozmarynu
- pół łyżeczki vegety lub soli (do smaku)
- 3 gałązki natki pietruszki
- 3 gałązki zielonego koperku

Ziemniaki starannie opłukać, przekroić na połówki, ugotować w lekko osolonej wodzie. Ugotowane przełożyć do naczynia żaroodpornego. Masło roztopić, czosnek wycisnąć przez praskę, dodać przyprawy i wszystko razem wymieszać. Za pomocą pędzelka solidnie posmarować ziemniaki połową przygotowanego masełka. Wstawić do nagrzanego piekarnika, temp. 180 st. C, zapiekać przez 30 min. odkryte. W połowie pieczenia znów posmarować masłem. Wyjąć, posypać posiekaną pietruszką z koperkiem:) SMACZNEGO!!!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...