czwartek, 7 maja 2015

Paszteciki tradycyjne

Uwielbiam czerwony barszcz czysty jak i zabielany. Do barszczu czystego świetnie pasują paszteciki z nadzieniem pieczarkowym, które polecam z przepisem poniżej. Zachęcam, są pyszne i proste w przygotowaniu mimo drożdżowego ciasta. Kubeczek barszczu i kilka pasztecików :)




Składniki na ciasto:

- 2 i 1/3 szkl. mąki pszennej
- 5 dkg drozdży
- 1 jajko
- 1 małe żółtko + 1 żółtko do smarowania ciasta
- płaska łyżeczka soli oraz cukru
- 1/2 szkl. kwaśnej śmietany (18%)

Składniki na farsz pieczarkowy:

- 60 dkg pieczarek
- 4-5 dkg margaryny do podsmażenia
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 małe białka
- mały pęczek zielonej pietruszki
- łyżeczka majeranku suszonego
- mała cebula
- sól i pieprz do smaku

Ciasto: Mąkę przesiać. W 150 ml mocno cieplej wody rozpuścić drożdże, dodać cukier i łyżkę przesianej mąki wymieszać, odstawić zaczyn do wyrośnięcia. Jajko roztrzepać widelcem + żółtko dodać do mąki, wlać wyrośnięty zaczyn i śmietanę, wsypać sól i starannie wyrobić, gdy będzie za rzadkie dosypać ciut mąki. Pozostawić przez chwilę do podrośnięcia.
Farsz: Cebulkę pokroić drobno, podsmażyć. Pieczarki obrać, zetrzeć na grubych oczkach, dodać do cebulki. Usmażona cebulkę i pieczarki odstawić do wystygnięcia. Dodać bułkę tartą, roztrzepane białka, pokrojoną drobno pietruszkę, majeranek, pieprz i sól do smaku - wymieszać.

Na stolnicę wysypaną mąką wykładać po części ciasta, delikatnie rozwałkować, wycinać paski ok. 5cm x 10cm lub mniejsze, smarować farszem i zwijać. Blaszkę piekarnikową wyłożyć pergaminem, posmarować tłuszczem, układać paszteciki, smarować delikatnie żółtkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor w temp. 200 st. C przez ok. 20 minut:) SMACZNEGO!!!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Ciasteczka maślane

Kiedy pierwszy raz odważyłam się na upieczenie ciasteczek nawet nie sądziłam, że zagoszczą na stałę w moich progach :) Pyszne, lekkie, domow...